събота , 21 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Наши геолози за непознатата Антарктида
ANTARKTIDA картинка

Наши геолози за непознатата Антарктида

Геолозите д-р Дочо Дочев и ас. Стефан Велев, участвали в последната експедиция до Антарктида, разказаха в предаването еМисия България за мисията си на континента.

Двамата учени споделиха, че през цялото време, прекарано на Антарктида, са били съпътствани от вятър, студ, пингвини и тюлени.

„Първата асоциация на повечето хора за Антарктида е студ, лед, пингвини. Чрез нашите изследвания доказваме, че тя не винаги е изглеждала така, а са съществували са геоложки епохи. Преди около 140 млн. години, в които Антарктида е била топло място с интензивно развита растителност и живот. Нашите находки тази година, които включват вкаменелости от животни, намерените останки от дървесина и фосилизирани растения, са поредните неопровержими доказателства, че Антарктида е изобилствала от живот и растителност“, обясни Стефан Велев.

„В началото на мезозойската ера Антарктида е била част от голям континет, наречен Гондвана. След това този континент започва да се разпада, а на него са били всички днешни южни континенти. Така че върху територията на днешна Антарктида наистина е имало тучни гори, относително високи температури, разхождали са се всякакви праисторически животни, като вкаменелостите, които намерихме, са неплокатимо доказателство, че Антарктида невинаги е била толкова студена“, допълни Дочо Дочев.

По думите на геолозите последната година е била една от най-успешните по отношение на научните проекти, свързани с ледения континент.

Вижте също

KLETVA_TRUMP_1 картинка

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *