петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Наша студентка в Холандия: Сделката с Турция и бежанската криза изобщо не се обсъждат в университета

Наша студентка в Холандия: Сделката с Турция и бежанската криза изобщо не се обсъждат в университета

Сделката между Европейския съюз и Турция, според която нелегалните имигранти без право на бежански статут ще бъдат връщани обратно на територията на Турция, предизвика опасенията на редица правозащитни организации, а върховният представител на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хюсеин алармира, че това може да доведе до незаконно от гледна точка на международното право колективно експулсиране на хора.

В еМисия България потърсихме една по-различна гледна точка – на българката Ралица Колева, която следва глобализация и развитие в университета в Маастрихт, Холандия, за да я попитаме как се обсъжда темата в академичните среди там.

„Почти не сме коментирали сегашното развитие на бежанската криза. Изобщо не сме говорили за сделката и за отраженията, които би могла да има тя върху правата на бежанците и политиката на Европа, което е доста странно“, призна тя.

По думите й това зависи все пак от конкретната програма на обучение, но като цяло фокусът е много повече върху историята, както и върху други части на света – Източна Азия, Латинска Америка, Африка и отношенията им със Запада.

„Близкият изток и Източна Европа са почти тотално изключени, което измества фокуса от крайно важни събития“, смята тя.

На въпрос дали се прави разграничение между икономически имигранти и бежанци в академичните среди там, тя казва, че такова разграничение по-скоро липсва и се говори най-общо за мигранти като за една от най-уязвимите групи. „За жалост в академичните ни среди се теоретизира твърде много и се гледа в историческа перспектива, а не на актуалните събития“.

Въпреки това, разказва Ралица, тя и състудентите й често обсъждат случващото се извън учебната програма. По думите й повечето от тях определят сделката с Турция като „морална катастрофа“, която формализира третирането на групи от хора като движими обекти на търговски сделки.

Академиците споделят опасенията и на множество правозащитни организации, че Турция съвсем не е безопасна страна, към която да бъдат насочвани имигрантите.

От какво се вълнуват студентите, какви са прогнозите и опасенията им и как гледат на последните развития по темата с бежанците – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …