петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Наша художничка с изложба за бежанската криза на о. Лесбос

Наша художничка с изложба за бежанската криза на о. Лесбос

По случай Световния ден на бежанеца, който предстои да се чества на 20 юни, в културния календар на остров Лесбос тази година е включен последният проект на млада българска авторка Нова Ампова.

Изложбата ѝ носи името „Криеница“ и разглежда темата за бежанската криза в Европа. Тя е вдъхновена от остров Лесбос, където Нора Ампова живее и твори в момента. Куратор на изложбата е Цветелина Анастатова, арт-директор на +359 Gallery, която работи с Нора за реализацията на проектите ѝ в България и в чужбина.

За последните две години островът се превърна в една от най-критичните точки за бежанската криза.

За създаването на картини със социална насоченост разказа в предаването еМисия България самата художничка.

„Вие сте първата българска медия, която отразява събитието, което смятам, че е важно предвид събитията в световен план. Изложбата ще се състои в градската галения на Митилини, най-големият град на острова. Интересното за галерията е, че това е стара къща, която преди век, когато е имало бежанци от Турция, е била тяхно убежище над 10 години“, сподели Нова Ампова.

За да предаде посланието си на публиката, младата художничка се спира на символа на щрауса.

„Знаете твърдението за тази птица, че си крие главата в пясъка. И тази метафора е основният момент, който обрисува ситуацията не само за самите бежанци, които бягат от лошата си съдба, но и за Европа и останалия западен свят, който хем се крие, хем е съпричастен. Не взимам политическо отношение в случая, а по-скоро искам изложбата да достигне до всеки човек и да се припознае по някакъв начин в тази метафора“, обясни Нора Ампова и допълни, че картините са позитивни, забавни и цветни.

Повече за изложбата и вдъхновението ѝ вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …