неделя , 23 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Наша художничка с изложба за бежанската криза на о. Лесбос
IZLOJBA_LESBOS картинка

Наша художничка с изложба за бежанската криза на о. Лесбос

По случай Световния ден на бежанеца, който предстои да се чества на 20 юни, в културния календар на остров Лесбос тази година е включен последният проект на млада българска авторка Нова Ампова.

Изложбата ѝ носи името „Криеница“ и разглежда темата за бежанската криза в Европа. Тя е вдъхновена от остров Лесбос, където Нора Ампова живее и твори в момента. Куратор на изложбата е Цветелина Анастатова, арт-директор на +359 Gallery, която работи с Нора за реализацията на проектите ѝ в България и в чужбина.

За последните две години островът се превърна в една от най-критичните точки за бежанската криза.

За създаването на картини със социална насоченост разказа в предаването еМисия България самата художничка.

„Вие сте първата българска медия, която отразява събитието, което смятам, че е важно предвид събитията в световен план. Изложбата ще се състои в градската галения на Митилини, най-големият град на острова. Интересното за галерията е, че това е стара къща, която преди век, когато е имало бежанци от Турция, е била тяхно убежище над 10 години“, сподели Нова Ампова.

За да предаде посланието си на публиката, младата художничка се спира на символа на щрауса.

„Знаете твърдението за тази птица, че си крие главата в пясъка. И тази метафора е основният момент, който обрисува ситуацията не само за самите бежанци, които бягат от лошата си съдба, но и за Европа и останалия западен свят, който хем се крие, хем е съпричастен. Не взимам политическо отношение в случая, а по-скоро искам изложбата да достигне до всеки човек и да се припознае по някакъв начин в тази метафора“, обясни Нора Ампова и допълни, че картините са позитивни, забавни и цветни.

Повече за изложбата и вдъхновението ѝ вижте във видеото:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …