петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Народните танци като средство за културна интеграция

Народните танци като средство за културна интеграция

Как народните танци могат да бъдат средство за културна интеграция – за един такъв проект – „Таратанци“, в еМисия България разказа един от организаторите му Екатерина Стоянова.

Искахме да създадем нещо, което да върне автентичният българският фолклор в обсега на интересите на младежите и децата, затова решихме да го изкараме и занесем при самите тях, разказа Екатерина.

Основната идея е да сплотяваме хората, младите и семействата, използвайки фолклорните танци под забавна и ангажираща форма, обясни тя.

Проектът използва т.нар. танцови пъзели с изрисуваните по тях в различни цветове основни стъпки на осем хора. Те се разполагат на популярни градски места, където обичайно се събират повече хора. Опитвайки се да повторят правилно разноцветните стъпки, участниците научават танците и, разбира се, много се забавляват.

Самите инсталации се превръщат в атракция, вкл. туристическа. Популярни са и по време на групови занимания, като тийм билдингите.

Екатерина разказва, че много хора откриват за пръв път тръпката от народните танци по този начин – вкл. дизайнерката на самите пъзели, която нямала никаква представа от това как се играят хора, но в процеса на работа се запалила по тях.

Българският фолклор е страшно богат би било жалко съвременният българин да не е запознат с неговите форми и пъстрота, убедена е Екатерина Стоянова. Чуйте разговора с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …