понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Наръчник на приключенеца“ – историята в риалити формат в ефира на Би Ай Ти

„Наръчник на приключенеца“ – историята в риалити формат в ефира на Би Ай Ти

„Наръчник на приключенеца“ e най-новият проект на сдружение „Българска история“. Туристическото предаване ще бъде част от ефира на Би Ай Ти от 3 декември, всяка събота от 9,30 ч.

Предаването ще бъде представено днес, 15 ноември, от 18,30 ч. във VIVACOM Art Hall.

За него в еМисия България разказаха младите историци и водещи на „Историята оживява“ по Би Ай Ти Иван Кънчев и Марио Мишев, които са и част от създателите на „Българска история“. Мисията на сдружението е да популяризира българската история чрез различни инициативи и проекти.

Става дума за 10 документални серии, заснети в риалити формат, които разказват за интересни и малко познати места и факти от културно-историческото и природно наследство на страната ни, обясниха двамата. Те са показани чрез пътуванията из България на четирима младежи, двама от които са те.

Във всеки епизод са представени от две до четири места, общо над 20, като сме се опитали да обхванем всяка една част на България, каза Мишев.

Предаването има и субективен и състезателен характер, тъй като участниците ще се стараят да впечатлят гост-коментатора Драгомир Симеонов, който ще бъде в студиото. Той поставя задачи на авторите, а в края на всеки епизод определя победител.

Местните хора също са герои във филмите, като представят легенди, занаяти и др. от региона.

Мишев подчерта, че новото предаване е по-малко научно от „Историята оживява“ и историята е представена в по-прагматичен контекст.

Всички тези места, на които са се се случвали събитията и за които не се сещаме, могат да бъдат посетени от хората, отбелязаха двамата.

Те дадоха пример с Паметника на скърбящия воин във Видин, който е в памет на противника, с подземния Музей на минното дело в Перник, със странджанското село Бръшлян, което има повече паметници на културата, отколкото жители.

Доброто стопанисване на дадени туристически обекти дава резултат, категоричен е Мишев. Всяко усилие се възнаграждава, видяхме и отчайващи гледки, но и много обратни примери, добави Кънчев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …