четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Напрежението на гръцката граница ескалира – коментар на Иван Петрински

Напрежението на гръцката граница ескалира – коментар на Иван Петрински

Медиите не преувеличават, напрежението наистина ескалира, има гигантски опашки от двете страни, обобщава ситуацията около гръцката блокада на границата ни главният редактор на в. „Български новини – Атина“ Иван Петрински.

Гръцките фермерите продължават протестните си действия срещу пенсионните реформи в страната, като блокират и тази седмица пътя през Кулата-Промахон със селскостопанска техника.

Тази сутрин на граничния пункт бяха арестувани петима български шофьори на ТИР-ове. Четирима от тях пробили блокадата и успели да преминат на гръцка територия, където обаче били спрени само няколко километра след границата и били задържани. Пети водач е бил спрян при опита му да направи същото.

Шофьорите са крайно изнервени, чакат дни наред без храна и вода, разказва Петрински.

Той припомня, че блокадите не са само по българската граница, но и на границите с другите страни около Гърция, както и по цялата й пътна мрежа, но по думите му при нас ефектът е най-сериозен.

Според Петрински от тази ситуация вече започват да се изнервят и самите гръцки граждани, особено предприемачите, които имат бизнес, свързан с превоза на товари.

Напрежението се нагнетява все повече, но за съжаление няма изгледи за отстъпки и от двете страни – и от правителството, и от стачниците, обобщава наблюдателят.

Вчера правителствен говорител заяви, че властта няма намерение да отстъпва, тъй като трябва да се спазват договореностите с кредиторите на Гърция. Самите стачкуващи също са решили да втвърдят позициите си, като възнамеряват идния уикенд да окупират центъра на Атина в продължение на поне няколко дни, каза още Петрински.

По думите му не е изключена и постоянна блокада на границите.

Петрински припомни още, че партия АНЕЛ, която е коалиционен партньор на управляващата, заговори вече и за предсрочни избори, макар официален говорител на кабинета да отрече.

Гърция е в постоянна политическа нестабилност, откакто Алексис Ципрас дойде на власт, заключи Иван Петрински.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …