петък , 22 юни 2018
Начало / Новини / Напрежение преди срещата на Г-20

Напрежение преди срещата на Г-20

Ден преди началото на ключовата среща на върха в Хамбург растящо геополитическо напрежение и нестихващи сериозни протести срещу политиката на Г-20. С голямо внимание се следи участието на американския президент Доналд Тръмп, който проведе среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Сред най-спорните теми са климатичните промени, свободната търговия и имиграционната политика.

Германският канцлер вече съобщи, че очаква трудни разговори за климата. И не скрива разочарованието си след отеглянето на Америка от парижкото споразумение. Днес тя също потвърди подкрепата си за свободната международна търговия, въпреки опасенияата си за протекционизъм при Доналд Тръмп. Меркел също е обезпокоена от скептичното отношение на тръмп към нато. Но по-рано днес америакнския президент за първи път потвърди подкрепата си за член пети от устава на Алианса. Не е ясно дали ще успокои закъснялата стъпка, разклатеното доверие на Меркел в Съединените щати като надежден военен партньор.

Напрежение и сблъсъци по улиците на хамбург, където полицията използва водни оръдия да разпръсне протестиращите политиката на Г-20. Хиляди се присъединиха днес към демонстрацията харечена „Добре дошли в ада“. Полицията очаква 100 хиляди протестиращи, 8 хиляди от които се предполага,че са готови за насилие.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …