четвъртък , 30 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Направиха първа копка на първия български храм в Африка
AFRICA_HRAM картинка

Направиха първа копка на първия български храм в Африка

На 29 май в ЮАР бе направена първата копка на български храм, който ще бъде първи и за целия африкански континент. Църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ ще бъде изградена между градовете Претория и Йоханесбург.

За тържеството в еМисия България разказа Павлина Субашова, председател на Сдружението на българите в Южна Африка.

Имахме чудесен ден с празнична програма, посветена на 24 май и на първата копка, с участието на децата от българското неделно училище, на самодейния ни театрален състав и народната певица Гуна Иванова, разказва тя. Иванова е донесла и шепа пръст от България, както и стих, посветен на съграждането на храма.

На въпрос как са се спрели именно на свети Йоан Рилски, тя отвърна, че обикновенно се съветват с всички българи, като от няколко предложения диаспората е избрала именно името на българския покровител.

„Всичко това ни коства много усилия, защото всичко се прави от група ентусиасти в извънработно време с доброволен труд. Разчитаме и на дарения, както и на дейността, която извършваме“, каза още Субашова.

По думите й, тъй като са към великотърновската епархия, оттам постоянно са били подкрепяни от дядо Григорий и с негово съдействие са получили и назначението на български свещеник – отец Йонко Веселинов, преди четири години.

Сега се очаква да бъде избрана офертата с най-изгодна цена за извършването на строителните дейности, като е възможно да участват и български фирми на място.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

EMISIQ_LEA картинка

Леа Коен: Не може камуфлажна търпимост само в името на политическата аритметика

Настъпил е час за компромиси, които трябва да бъдат в рамките на морала и ценностите, …