събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Направи си сам: Нови коридори за Френската езикова гимназия

Направи си сам: Нови коридори за Френската езикова гимназия

Учениците от 11-и клас на Френската гимназия в София сами обновиха училището си. Инициативата им се казва „Нов живот за коридорите на Френската езикова гимназия“, а за делото на малките архитекти разказва репортерът ни Ирена Казакова.

„Първоначално имахме идеята да реновираме покривното помещение, но след като отидохме и го разгледахме, разбрахме, че това няма как да се случи, защото то беше много старо, мръсно и неизползваемо, и започнахме да обсъждаме какво друго можем да направим. Огледахме се наоколо и видяхме, че много от хората просто седят по земята, училището просто не изглеждаше приятно и така всъщност се роди идеята да променим коридорите“, разказва Елияна.

Стела обяснява как са започнали да търсят пари от различни спонсори, изпращайки имейли до банки, магазини и др. За самия ремонт използвали и рециклирани материали, стари палети, гуми, които преобразили и направили използваеми.

В проекта участват осем ученика, но всички останали от гимназията се включват по различни начини. Директорът г-жа Емилия Богданова също застава зад идеята. Учениците създават и собствена страница във „Фейсбук“, от където всеки може да се информира докъде е стигнала инициативата.

До момента децата са обновили два от коридорите, но няма да спрат дотук. През февруари те организират концерт, в който ще участват възпитаници на гимназията. Целта е да съберат още средаства, с които да продължат доброто дело.

Един от най-големите училищни райони в Чикаго – Барингтън, заедно с архитекти от града са на път да започнат изпълнение на план за реновиране на учебните заведения тази година. Планът за модернизиране на училищата се подготвя повече от десет години. Вижте повече за тях в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …