неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нанси Шилър от “Америка за България”: Трябва да знаете кои са собствениците на медиите

Нанси Шилър от “Америка за България”: Трябва да знаете кои са собствениците на медиите

202 милиона долара – това е сумата, дарена през последните девет години от фондация „Америка за България“ на родни организации. Парите са дадени за различни инициативи в областта на образованието, изкуството, културата и социалните дейности. Само през изминалата година са финансирани 62 проекта за над 17 милиона долара. Дейността на фондацията се популяризира чрез медиите, а тя самата наблюдава развитието на публичната среда в страната.

Какъв е критерият на “Америка за България” за независима журналистика – отговорите от президента на фондацията Нанси Шилър в специално интервю за Би Ай Ти.

„Ограничената собственост е най-големият проблем в България. Медиите трябва да бъдат притежавани от по-широк кръг хора, за да имат гражданите възможността да чуват различни гледни точки. Първото правило е да знаете кои са собствениците и кой и от какъв ъгъл разказва историите“, каза Шилър. Тя отрече, че “Америка за България“ спонсорира протести у нас.

С коментар по темата се включи и Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. По неговите думи, от една страна организацията извършеа полезна дейност в културен план. Той обаче посочи като критериите и ролята за финансиране при програмата за демократични институции и граждански общества и „изкривяването на медийния пазар“ чрез субсидиране на няколко корпоративни медии.

„Така се нарушава пазарното начало и сме свидетели как няколко корпоративни медии, част от тях които са собственост на подсъдими или обвиняеми в една правова държава, имат пренебрежимо малка аудитория. Това ощетява всички останали медии, борещи се на пазарен принцип за своята аудитория“, смята Цеков.

Целия разговор ще видите във видеото, а още от еМисия България – ТУК.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Николай

    Доста ниско паднахте… следващия път защо направо не поканите за коментар в студиото Крачунов и Недялков? Сигурен съм, че те ще са още по-убедителни!