вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Намеси ли се Русия на изборите за президент в САЩ

Намеси ли се Русия на изборите за президент в САЩ

Намесила си се е Русия решаващо на изминалите президентски избори? В самото начало на седмицата в американския конгрес ще се състои публично изслушване на част от членовете на комисията по разузнаване. Темата – каква е била целта на Русия и как от Кремъл са успели да хакнат сървъра на демократическата партия.
Първото нелегално проникване в политическите сървъри на партията на Хилари Клинтън, което беше свързано с руски мрежи даде повод на мениджъра на кампанията на демократите, да направи пряка връзка с тогавашния опонент Доналд Тръмп.

„Те притежаваха тези имейли, които показват как Руското правителство е захранвало хакерите в страната с цел подпомагане кампанията на Доналд Тръмп“, заяви Роби Мук – ръководител на предизборната кампания на Хилари Клинтън.

След това точно преди началото на партийната конференция на демократическата партия, „Уикилийкс“ разпространиха хиляди имейли на членове на партията, включително и много лични писма, които нямат пряка връзка с изборите.

Този факт даде пълна свобода на действие на претендента на републиканците Доналд Тръмп, който не пропусна шанса да сътвори един от първите си словесни бисери на трибуната:
„Русия, ако ме чувате аз силно се надявам, че ще откриете тези липсващи 30 000 имейла“, заяви от своя страна Доналд Тръмп.

И докато щаба на Хилари Клинтън се бори да възстанови нанесените от изтичането на информация щети, Доналд Тръмп продължаваше да не крие добрите си чувства към президента на Русия, Владимир Путин.
Дни преди втория кандидат-президентски дебат още два компутарни взрива в двора на демократите. първият – министерството за вътрешна сигурност съвместно с националното разузнаване на съединените щати, излязоха с официално изявление обвинявайки русия в кибер-шпионаж и ден по-късно в „уикилийкс“ публикуваха нова партида от хиляди електронни писма, този път на един от най-доверените съветници на Хилари Клинтън – Джон Подеста.

Това беше добре дошло за Тръмп, който още в началото на дебата се опита да се отклони от темата за руската намеса, обвинявайки директно Клинтън в некомпетентност.
Уикилийкс обаче не бяха приключили с темата. Поредното публикуване на изтекли от демократическата партия документи стана точно на седми ноември – точно един ден след изборите.

„Обещавам, на всеки гражданин на тази земя, че аз ще бъда президент на всички американци“, заяви тогава Тръмп. И още докато съставяше новата си администрация Тръмп продължи да се дистанцира и да не обвинява пряко Русия.

Още преди да напусне Белия дом, президентът Барак Обама нареди пълно разследване на това как Русия се е месила в изборите, многократно казвайки, че така е искал да помогне да Тръмп.
Само 22 дни преди Доналд Тръмп да встъпи официално в длъжност, Барак Обама наложи нови санкции срещу Русия. В същия ден идващият на длъжност при Тръмп съветник по националната сигурност Майкъл Флин се срещна лично и то в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с посланика на Русия Сергей Кисляк. по-късно самият Тръмп нарече тази среща – встъпителна.

Но това не беше истина. Според източници на CNN Майкъл Флин е говорел за наложените санкции. И не само той. Отново според информационната агенция с руския посланик са се срещали поне още трима представители от щаба на Тръмп. Един от тях е сенаторът Джеф Сешън. На официално изслушване в сената той заяви, че не е имал никакви контакти с представители на руското правителство. Малко по-късно обаче, когато точно Джеф Сешън стана главен прокурор, той макар и неохотно призна, че е разговарял с руския посланик, но категорично отрече темата да е била хакерските атаки.

Горе долу по това време дойде последното обвинение на Доналд Тръмп – че администрацията на Барак Обама е подслушвала него и неговото обкръжение в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк. обвинението беше хвърлено без никакви доказателства.

И така по-късно днес лидерите в американския конгрес ще се опитат да хвърлят светлина върху последните разследвания, свързани със хакването на сървърите на демократическата партия преди изборите миналата година.

В изслушването ще участват лично директорите на ФБР и ЦРУ- Джеймс Коми и Майкъл Роджерс. предстои да видим дали те ще могат да отговорят на генералния въпрос – имало ли тайно споразумение между Русия и щаба на Доналд Тръмп.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …