събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нако Стефанов: Новият път на коприната е гигантски проект, който ще промени света

Нако Стефанов: Новият път на коприната е гигантски проект, който ще промени света

Китай е готов да инвестира много пари в изграждането на един нов Път на Коприната. Според професор Нако Стефанов, страната е поела инициативата да изгради проекта „Един пояс, един път“. Америка обаче, както Индия и Европа, обърнаха гръб на тази инициатива и я бойкотораха.

„Тръмп бе обърнал Китай в обект на критика по време на кампанията си, но това едва ли ще стане сега“ – заявява проф. Стефанов.

„Това е един гигантски геополитически проект, който ще трансформира света. Става дума за вечния сбъсък на Океана срещу Сушата. Сега обаче основно икономическо пространство ще стане само Сушата и това трансформира нещата веднъж за винаги.“ – твърди проф. Стефанов.

„Отношенията между Русия и Китай са на ниво „Стратегическо партньорство“, но имам съмнение дали ще се стигне до стратегически съюз, защото всяка от двете страни, иска да има своята свобода на действие“ – коментира той отношенията между Пекин и Москва.

Що се отнася до отношенията между Пекин и Пхенян, проф. Стефанов смята, че КНДР не е напълно зависима от Китай, дори в известен смисъл влиза в противоречие с нейната политика. Той смята, че напрежението в Далечния изход води до появата там на американски оръжия, които са заплаха не само за Корея, но и за Русия.

„Има едно разцепление сред елита на САЩ, по отношение на бъдещото развитие на страната. Това, което обещаваше Тръмп среща силна съпротива и той започна да прави някакви рокади. Тези действия са свързани с вътрешнополитически процеси, които текат в Америка. Явно и той се подава на натиска на така наречената „Дълбока държава“ Предстои да видим какво ще стане“ – пояснява професор Стефанов.

Какво още сподели проф. Нако Стефанов за отношенията между Пекин и Вашигтон, вижте в следното видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …