петък , 18 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Хайд Парк / Накъде начело на ДСБ – кандидат-лидерите Светослав Малинов и Атанас Атанасов
dsbmalinov

Накъде начело на ДСБ – кандидат-лидерите Светослав Малинов и Атанас Атанасов

Националното събрание на ДСБ избира свой лидер днес, след като досегашният й лидер Радан Кънев подаде оставка. „Хайд парк“ разговаря с двама от кандидатите – Светослав Малинов и ген. Атанас Атанасов.

Според Светослав Малинов оттук нататък партията има очевидната задача да влезе в парламента, като за това, според него, тя ще трябва да влезе в политически съюз с ясна ориентация и съгласие по основните параметри за една партия. Този съюз обаче трябва да бъде по-траен и ясен от последния, с който това стана – Реформаторския блок, призна той.

За Малинов е много важно какво ще бъде отношението на подобен съюз към правителството и управляващите, като според него ДСБ трябва да е в категорична опозиция. Важно е и евентуалната коалиция да впечатли избирателите си не само със задачи и програма за влизане в парламента, но и за присъствие във властта.

Една от основните грешки, влизайки в правителството, бе, че това стана без разписана програма и ясни параметри и граници, повече така – не, отчете той.

На този етап Светослав Малинов е категоричен, че не биха могли да си сътрудничат с този вид на ГЕРБ и с Бойко Борисов като негов лидер.

Той обаче заяви, че е длъжен да започне и да работи по диалог с „Да, България“, като призна, че той ще е труден, тъй като отношението към избирателите на последните избори не е било напълно почтено. Малинов изрази съжаление и че СДС е гласувало отново за Божидар Лукарски като лидер. Но ще трябва и с тях да работим, макар формата и изходът да не са ясни, добави той.

Ген. Атанас Атанасов е убеден пък, че ДСБ трябва да е опора на онази партия, която е алтернатива на Борисов, и да търси такъв партньор. И през 2014, и през 2017 г. Борисов предложи коалиция първо на БСП – този факт се подминава, а ДПС са скритият им партньор, твърди той.

„Правя разграничение между ГЕРБ и Борисов. Той е този, който ползва ГЕРБ като свой инструмент. Но там има сегмет от мислещи хора, които ще се осъзнаят един ден. Той трябва да бъде детрониран“.

Вижте също

purvadama

Какво работи първата дама и трябва ли да има отделна институция за съпругата на президента

През изминалата седмица френският президент Емануел Макрон се опита да въведе официален статут на първата …