четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Хайд Парк / Накъде начело на ДСБ – кандидат-лидерите Светослав Малинов и Атанас Атанасов

Накъде начело на ДСБ – кандидат-лидерите Светослав Малинов и Атанас Атанасов

Националното събрание на ДСБ избира свой лидер днес, след като досегашният й лидер Радан Кънев подаде оставка. „Хайд парк“ разговаря с двама от кандидатите – Светослав Малинов и ген. Атанас Атанасов.

Според Светослав Малинов оттук нататък партията има очевидната задача да влезе в парламента, като за това, според него, тя ще трябва да влезе в политически съюз с ясна ориентация и съгласие по основните параметри за една партия. Този съюз обаче трябва да бъде по-траен и ясен от последния, с който това стана – Реформаторския блок, призна той.

За Малинов е много важно какво ще бъде отношението на подобен съюз към правителството и управляващите, като според него ДСБ трябва да е в категорична опозиция. Важно е и евентуалната коалиция да впечатли избирателите си не само със задачи и програма за влизане в парламента, но и за присъствие във властта.

Една от основните грешки, влизайки в правителството, бе, че това стана без разписана програма и ясни параметри и граници, повече така – не, отчете той.

На този етап Светослав Малинов е категоричен, че не биха могли да си сътрудничат с този вид на ГЕРБ и с Бойко Борисов като негов лидер.

Той обаче заяви, че е длъжен да започне и да работи по диалог с „Да, България“, като призна, че той ще е труден, тъй като отношението към избирателите на последните избори не е било напълно почтено. Малинов изрази съжаление и че СДС е гласувало отново за Божидар Лукарски като лидер. Но ще трябва и с тях да работим, макар формата и изходът да не са ясни, добави той.

Ген. Атанас Атанасов е убеден пък, че ДСБ трябва да е опора на онази партия, която е алтернатива на Борисов, и да търси такъв партньор. И през 2014, и през 2017 г. Борисов предложи коалиция първо на БСП – този факт се подминава, а ДПС са скритият им партньор, твърди той.

„Правя разграничение между ГЕРБ и Борисов. Той е този, който ползва ГЕРБ като свой инструмент. Но там има сегмет от мислещи хора, които ще се осъзнаят един ден. Той трябва да бъде детрониран“.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …