вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Найден Зеленогорски: Ще предложа на премиера да отложим прилагането на закона за къмпингуването

Найден Зеленогорски: Ще предложа на премиера да отложим прилагането на закона за къмпингуването

Да се отложи с една година прилагането на Закона за Черноморското крайбрежие, докато се подготви стратегията за българския туризъм, класифицират се плажовете и се направят промени, насочени към по-лесен начин за създаване на къмпинги.

Това заяви, че ще предложи на премиера Бойко Борисов депутатът от Реформаторския блок (ДБГ) Найден Зеленогорски, който е вносител на спорните промени, засягащи дивото къмпингуване и предизвикали поредица от протести и остри граждански реакции, вкл. намесата на министър-председателя. Чухме се с Борисов и ще се видим до края на деня, като ще предложим нашата идея, каза Зеленогорски по време на телефонно включване в еМисия България.

По думите му въпреки, че обнародването на закона е факт, няма проблем да се направи това забавяне в прилагането му.

Според промените къмпингуването и паркирането на 100 м от от плажната ивица или от морския бряг се забраняват, като в същото време няма изрична забрана за строителство в тези райони.

„Не съм доволен от това. Една година за обсъждане на един смислен закон, който да регулира наистина и да вземе предвид всички гледни точки – да, но една година отлагане на нещо недомислено – няма как трезвомислещите хора да са доволни“, коментира музикантът и дългогодишен къмпингар Васил Гюров, който гостува в предаването.

Според него Найден Зеленогорски е част от подведените участници в спора по отношение на замърсяването на природата от къмпингуващите – мит, с който недобросъвестно се спекулира. Повечето къмпингари ходят до тоалетна и хвърлят боклуците си в частни терени, които им предоставят ток и вода, сподели той опита си от Корал.

„Има обаче една огромна група други плажуващи, които идват на големите плажове без концесия от околните селища, и когато има една оставена кофа за боклук за всички тях – това е резултатът. Ние всички се прибираме и носим боклука“, добави той.

Ограниченията най-вероятно не биха ни спрели, най-простото, което ми хрумва, е тези, които обичат Черно море, да започнат да слизат към турското крайбрежие под Синеморец, както румънците слизат по нашето Северно Черноморие, прогнозира Гюров.

По „Скайп“ в предаването се включи и Мариана Цакова от Солун, която обясни как стои въпросът в Гърция и какви са ограниченията, които налага законът там.

Доста българи не знаят и къмпунгуват свободно в Северна Гърция, но реално това подлежи на глоба, като има доста масови акции през летния сезон, а санкциите са много сериозни – от няколкостотин до няколкохиляди евро, като понякога се стига и до арести, обясни тя.

Къмпингите обаче не са много евтини, посочи тя.

В предаването се включи и още един фен на къмпингуването – Цветомира Цоцова.

Чуйте всички гледни точни във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …