събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Наградите „Пулицър“ и медийните стандарти

Наградите „Пулицър“ и медийните стандарти

Най-престижните награди в световната журналистика „Пулицър“ бяха раздадени в Съединените щати. Кои проблеми бяха определени като ключови и какви бяха акцентите по време на церемонията – коментира преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

„Направи ми впечатление интересната разнопосочност в наградите. От една страна, наградата за в. „Вашингтон поуст“ и разследването за благотворителните организации на Доналд Тръмп или липсата на благотворителсност в тях. А от друга страна, наградата за коментар на Пеги Нунан от „Уолстрийт джърнал“, която пък е сред най-големите подръжници на Тръмп. Иначе голямото събитие е наградата на Международния журналистически консорциум за т.нар. „Панама пейпърс“. За първи път се дава награда на толкова много журналисти едновременно. Някои дори казаха, че с това наградата се обезсмисля, което не е вярно, защото важен е резултатът на съвместния труд на стотиците журналисти в консорциума“, разказа Караджов, който следи наградите „Пулицър“ от години.

Той отбеляза, че наградите навлизат в 101-ата си година и вече век се раздават, което е признание за тяхната меродавност и за това, че са най-уважаваните отличия в световната журналистика.

По думите му и тази година разследващата журналистика доминира на наградите.

Вижте целия разговор с Христофор Караджов във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …