сряда , 21 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Нагласите в Брюксел: Споразумението с Турция е изключително необходимо на Европа

Нагласите в Брюксел: Споразумението с Турция е изключително необходимо на Европа

Преговорите в Брюксел между Европейския съюз и Турция по споразумение за миграционната криза продължават.

В четвъртък лидерите на 28-те страни от ЕС постигнаха обща позиция за това как да бъде овладяна миграционната криза, която да обсъдят с турския премиер Ахмет Давутоглу. Проектодокументът предвижда Турция да приема обратно всички мигранти, които пътуват до гръцките острови или българската граница.

От Анкара се очаква да вземе всички нужни мерки, за да ограничи всички въможни морски и сухопътни маршрути към границите на Европейския съюз.

Кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова обобщава обстановката в Брюксел до момента.

„Нагласите са, че споразумението е изключително необходимо на Европа заради затоплящото се време и очакванията, че огромни маси хора ще продължат да минават към Гърция, която е застрашена от хуманитарна криза. Част от европейските лидери казаха, че то обаче не може да бъде на всяка цена“, обясни Димитрова.

По думите ѝ на идване в Брюксел турският премиер е заявил, че не е дошъл да се пазари, а да отстоява хуманитарни и европейски ценности.

„Един от най-важните въпроси, които трябва да уточнят европейските лидери с Турция е откога да влезе в сила сделката, за да не се предизвикат нови вълни от хора, които се опитват да стигнат до Европа“, коментира тя.

Димитрова уточни, че т.нар. българска точка е една от малкото, които не се оспорват, но проблемът със създаването на нови територии за бежанци претеснява европейските лидери.

„Притеснението е, че затварянето на пътя от Турция към Европа може да възроди канала от Либия през Италия“, допълни тя.

„И Европа, и Турция гледат изключително сериозно на миграционните процеси, защото десетки хора бедстват. Няма време за игрички. Днес трябва да си тръгнем със споразумение, дори и да е лошо“, коментира в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

При второто си включване кореспондентът Йовка Димитрова каза, че финландският премиер е написал в „Туитър“, че европейските лидери приемат постигнатата по-рано сделка с Турция.

Тя ще влезе в сила в полунощ на неделя, а всички бежанци, пристигнали от Турция в Гърция след този час, ще бъдат връщани.

Вижте повече във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …