петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Надежда Цекулова за „скритите бомби“ в начина, по който работи Фондът за лечение на деца

Надежда Цекулова за „скритите бомби“ в начина, по който работи Фондът за лечение на деца

Парламентът няма отношение към работата на Фонда за лечение на деца – за съжаление или за щастие, предвид политическата конфигурация в момента, но върху тази институция през последната година и половина се упражняват доста политически кабинети и псевдоадминистратори. Все си мислим, че по-лошо не може да стане, но дъно няма.

Това заяви в „Жива връзка“ Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

„Дали сме отдавна предложенията си и очакваме да се намери политически екип, който да ги чуе и осмисли, но към настоящия момент такъв няма. Очакваме този фонд да получи своя нов правилник за работа, тъй като действащият в момента създава поредица от скрити бомби. Очакваме да се изговори ясно каква ще бъде ролята на Обществения съвет, така че той отново да се превърне в институция, която работи за хората, за които е създадена, а не място за трудоустройване на заслужили чиновници в пенсионна възраст.“

Цекулова отбеляза, че

институцията е станала много непрозрачна през последната година,

докато старото ръководство начело с Павел Александров, което бе арестувано миналата година, е работело прилично добре.

По негово време нито едно дете не почина заради нечия глупост, мързел или неадекватност – нещо, което се случи през последната една година и което ние не приемаме, категорична бе тя.

По думите й новият правилник, влязъл в сила от август 2016 г., е разтоварил администрацията на фонда от задължения, но ги е вменил на семействата на болните деца и е създал редица пречки и трудности пред тях. Тя даде пример с превода на медицинска документация, който преди е било поеман от фонда.

Новата директорка д-р Тинка Троева пък е въвела и приемно време за родителите на болни деца, което според Цекулова е недопустимо.

Тя коментира и намеренията на здравното министерство да ограничи ролята на Обществения съвет, от който е била част. Целулова припомни, че два политически кабинета вече говорят за изваждане на гражданите от този процес и решения.

Ролята на Обществения съвет е да изиска достатъчно на брой външни становища от специалисти, които нямат пряк финансов интерес, за да сме сигурни, че това медицинско действие ще е само в полза на детето, посочи журналистката.

Има ясна и последователна тенденция институциите да бъдат затваряни за гражданско влияние и участие, предупреди тя.

Чуйте подробности и разсяснения по темата в целия разговор. Вижте и как е уреден въпроса с грижата за детското здраве в Америка в репортажа на колегите ни от Чикаго:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …