понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Надежда Цекулова: Кой родител утре би подал документи във Фонда за лечение на деца?!

Надежда Цекулова: Кой родител утре би подал документи във Фонда за лечение на деца?!

Ако не беше тъжно и отвратително, всичко това щеше да е безкрайно смешно – това коментира по повод случващото се във Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ) здравният репортер и бивш член на Обществения съвет към фонда Надежда Цекулова.

Не мога да си представя кой родител утре би отишъл да си подаде документите там, как би имал доверие след всичко това, добави тя.

Специализираната прокуратура вече повдигна обвинения за организирана престъпна група във ФЛДЧ, след като вчера бяха арестувани в показна специализирана акция неговият бивш вече директор Павел Александров и служителите му, а по-късно скоростно поста зае проф. Владимир Пилософ.

Според Цекулова мотивите, които се посочват за акцията, арестите и обвиненията, са доста противоречиви, информацията непрекъснато се променя, като се отричат предходните – от пликовете с пари, намерени в кабинета на директора, през отклоняването на пари към частни сметки, до взети подкупи и ползване на служебен бензин за личен автомобил.

Относно съобщението на прокуратурата, че посредник в Турция е получавал по около 250 хил. лева, тя обясни, че веригата болници, с които се работи в тази страна, изисква и поставя като условие да се работи единствено чрез посредник, т.е. това не е решение на самия Фонд.

„В различните държави нещата са организирани по различен начин,

в европейските клиники се работи по един алгоритъм, в турските – по друг. Не съм убедена дали тази сума е просто хонорар или в нея влизат самите разходи по логистиката и настаняването на децата за лечение.

Много често деца с тежки онкологични заболявания, например, не могат да получат своевременен прием в клиники в Европа. Наивно е да смятаме, че те стоят и чакат с отворени врати българските пациенти. И тогава Фондът търси турска верига, която да предлага съизмеримо качество и умерени цени, а тя работи с посредник“, поясни тя.

Цекулова обясни и другата съобщена от прокуратурата „схема“ – че директорът на ФЛДЧ е имал възможността да взема решения за лечение без одобрението на обществения съвет (ОС), ако има мнение на външен експерт. Според обвинението две трети от всички становища са били дадени от трима лекари, които са насочвали децата към собствените си лечебни заведения.

Според Цекулова тук се смесват два съществуващи казуса, единият от които е, че при случай от спешен порядък директорът действително има право да вземе решение за закупуване на необходими медицински изделия, но после е длъжен да се отчете пред ОС.

Причината да си мислим, че става дума целенасочени проверки

и преекспониране и демонизиране на дребни административни нарушение с цел използването им в подходящ момент, е, че през последните няколко години ФЛДЧ заработи добре – доказват го не само цифрите, но и историите на стотици български деца и семейства, коментира здравният репортер, като цитира и конкретни данни.

Според Цекулова бившият директор Павел Александров не е станал неудобен изведнъж, а е такъв от много време. „Макар че е чиновник от кариерата, към което и ние имахме резерви в началото, се оказа, че той има изключително хуманно отношение към работата си, която даваше добри резултати. Атаките вървяха по скрита, тиха, ведомствена линия.

Очаквахме да се стигне до смяната му, но не и по този безобразен, отвратителен начин.

За мен най-важният критерий за работата му е, че никое дете не умря заради нечия глупост по негово време, което се е случвало при предишни ръководители. Това са случаи, които ние помним.“

Чуйте целия коментар на Надежда Цекулова и гледайте видео на живо от пресконференцията на новия директор на ФЛДЧ:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …