сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Надежда Дерменджиева: За да се справим с домашното насилие, трябва да преодолеем половите стереотипи

Надежда Дерменджиева: За да се справим с домашното насилие, трябва да преодолеем половите стереотипи

Проблемът с домашното насилие е комплексен и свързан с множество стереотипи – ролята на мъжте и жените в обществото, кой е емоционален, кой е агресивен, кой трябва да изкарва хляба. Всичко това води до огромно напрежение и ако искаме да се справим с насилието, за мен, коренът е да се справим с половите стереотипи.

Това коментира Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените.

„Няма проблем жената да не е домакиня и да прави кариера, но няма и никакъв проблем един мъж, който иска да бъде баща, да си остане вкъщи и той не трябва да е обект на подигравки“, категорична е тя.

По думите ѝ към момента фокусът все още пада върху правата на жените, защото в 99% от случаите именно жените са жертва на насилие.

Дерменджиева отбеляза, че България е добър примен за по-голямо участие на жените както в политиката, така и в бизнеса. За съжаление обаче, продължи тя, в парламента народните представители жени са под 20%.

„Това е проблем, защото през 2005 г. е гласуван Закона за защита от домашно насилие. Тогава в парламента има почти 35% жени депутати. Репрезентативността на жените в парламента означава, че могат да се вземат т.нар. джендър сензитивни политики. Т.е. един мъж не би рабрал така добре нуждата ота такъв закон, защото по-често жените стават жертва на домашно насилие“, обясни Дерменджиева.

Тя коментира и въможността Хилари Клинтън да бъде президент на Съединените щати.

„Жена президент на Америка е чудесно послание, но дали Хилари ще спази обещанието си да работи за каузата, не мога да кажа“, каза тя.

Попитана дали е обиден задължителният квотен принцип в различни професии и институции, Дерменджиева каза, че квотите не са само за жени, а са по пол, което не може да е обидно.

„Когато организация като ООН има кауза за постигане на равноправие между мъже и жени, то е важно жена да поеме щафетата и няма по-добър човек от жена, която да каже от какво имат нужда жените“, допълни тя.
„Самото понятие „феминизъм“ не се е променило. То винаги е било идеята за политическо, социално и икономическо равноправие между мъже и жени.Част от идеята е постигната вече – т.е. жените имат право да гласуват, да се образоват, но има други проблеми, за които нашата организация и пдобни на нея се борят. Това, например, е насилието над жени – сериозна и глобална тема“, каза още Дерменджиева.

Соул певицата Джос Стоун, която посети България в рамките на световното си турне, също се присъедини към инициатива на Българския фонд за жените, насочена за повече равенество между половете. Вижте посланието ѝ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …