вторник , 20 ноември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Над 190 000 стари противопехотни мини се съхраняват в завод „Миджур“. Има ли опасност от нови взривове в Горни Лом?

Над 190 000 стари противопехотни мини се съхраняват в завод „Миджур“. Има ли опасност от нови взривове в Горни Лом?

На 17 юли тази година, 3 години след взрива в завод „Миджур“, инж. Петър Пенчев, който е член на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ и член на сдружение „Екогласност“ алармира, че в завода в Горни Лом има стари противопехотни мини. Той е писал писма на президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, шефа на ВКС Лозан Панов, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и други европейски и световни организации, че има шанс мините да гръмнат. Отговор не е получил от никого.

„В завод „Миджур“ се съхраняват неправилно над 190 000 противопехотни мини със съдържание на тротил, това ако гръмне ще отнесе Видин и Монтана. Тези мини са собственост на Гърция, но те не искат да си ги вземат обратно. Фирма „Видекс“ е подписала договор с гърците, но след инцидента им беше отнет лиценза“, каза Пенчев

За изпраните пари на „Видекс“ в офшорки на Сейшелските острови и как собственикът Валери Митков е взел „под наем“ собствения си завод, вижте във видеото. Още от „Честно казано“ТУК.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Не ги съхранявайте, а ги сложете на турската граница.