сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Набедиха Тръмп в разгласяване на държавна тайна

Набедиха Тръмп в разгласяване на държавна тайна

Черни облаци отново надвиснаха над главата на Доналд Тръмп. Вестник “Вашингтон пост” гръмна със заглавието, че президентът е споделил класифицирана информация с представители на Русия. Това е станало миналата седмица по време на срещата между държавния глава и руския външен министър Сергей Лавров.

Тогава присъстваха още държавният секретар Рекс Тилърсън и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. Според реномираното издание Тръмп е обсъждал с тях плановете на Ислямска държава да постави взривни устройства в лаптопи и след това да ги качи на на борда на самолети. Целта на терористите е да заобиколят проверките за сигурност.

От Белия дом вече опровергаха публикацията. Съветникът на президента по вътрешна сигурност Айч Ар Макмастър каза, че на срещата са били дискутирани общи заплахи за двете нации, включително и такива свързани с тероризъм, но по никое време не са изнасяни класифицирани детайли за военни операции или други държавни тайни, придобити от американските разузнавателни служби.

Междувременно Тръмп продължава да се пече на бавен огън заради уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Миналата седмица Тръмп намекна, че негови разговори с отстранения началник в Овалния офис на президентството може и да са били записвани, а това накара конгресмените да поискат президента сам да предаде касетите, ако наистина има такива.

От Белия дом все още отказват всякакъв коментар по въпроса дали е имало записи на разговори между Тръмп и Коми. Конгресмените обаче са на мнение, че президентът трябва да даде обяснение за нещо, което той самият той намекна след като написа в интернет, че Коми по-добре да се надява, че записи не съществуват.

В случай, че разговорите не са били запечатани, сенаторите настояха Тръмп да се извини на американския народ за това, че го е подвел. Засега обаче случаят е далеч от своето изясняване и Тръмп не смята да добави каквото и да е било по него. Белия дом продължава да е критикуван заради решението да освободи Коми от ключовия пост.

Макар и одобрението на шефа на ФБР да спадаше през последните месеци, оказа се, че по-малко от една трета от американците подкрепят неговото премахване. Основната причина за това е разследването на хора от щаба на милиардера за връзки с Русия, което Коми лично ръководеше. Появиха се съмнения, че президентът се опитва да осуети проверката и затова е необходимо сега да бъде назначено независимо разследване, ръководено от специален прокурор.

Републиканците, които имат мнозинство в Конгреса, са на мнение, че до подобни ситуации не трябва да се стига. Вместо това трябва да бъде назначен нов шеф на ФБР, който да продължи разследването. Търсенето за подходящ ръководител вървяло, много бързо, похвали се президентът, без обаче да даде повече конкретика. Канонадата от въпроси към Тръмп изнерви милиардера, който накрая тегли чертата и заплаши, че ще спре всякакви прес брифинги.

Идният петък Тръмп напуска пределите на САЩ и се отправя към Саудитска Арабия. От там той ще посети Израел преди да кацне в Европа. Планирана е визита във Втикана с Папа Франциск на 24 май. Ангажиментите на Тръмп няма да свършат с това. Милиардерът ще участва в Срещата на върха на НАТО в Брюксел на следващия ден.

Вижте също

Парламентът в Скопие обсъжда „Северна Македония“

Днес договорът за промяната на името на Македония влиза за обсъждане в парламента в Скопие. …