сряда , 12 декември 2018
Начало / Хайд Парк / На вниманието на Конституционния съд: Нарушение ли е неприетата оставка на Делян Добрев и ратификацията Истанбулската конвенция

На вниманието на Конституционния съд: Нарушение ли е неприетата оставка на Делян Добрев и ратификацията Истанбулската конвенция

Два казуса насочиха вниманието към Конституционния съд тази седмица – решението за оставката на Делян Добрев и намерението на ГЕРБ да го сезира за Истанбулската конвенция- в студиото темите коментираха преподавателите по конституционно право Наталия Киселова и Атанас Славов, който е член и на „Да България“.

„Разбирам българските институции, но тяхно място аз не бих очаквал един класически правозащитен документ, където нищо не пише за гей бракове или трети пол, да влезе в колизия с Конституцията. Институциите подцениха представянето на документа в публичното пространство, това трябваше да се случи по-рано и да започне една образователна кампания. Конституционният съд ще даде едно авторитетно решение, с което българските институции ще трябва да се съобразят“, каза Славов.

Наталия Киселова допълни, че Конституционният съд няма да тълкува конвенцията, а дали документът съответства на нормите и принципите на Конституцията. Преподавателят припомни, че изтеглената оставка на Делян Добрев не е прецедент.

„Казуса с г-н Добрев е дажа вю на този случай, той подава оставка, обявява, че желае да напусне Народното събрание, а депутатите отказват да го освободят, защото той е значим за тяхната парламентарна група. Конституционният съд ни казва, че НС е постъпил противоконституционно. Винаги, когато има подадена оставка, Народното събрание са длъжни да освободят депутата“, заяви Киселова.

Целят разговор вижте във видеото. Още от „Хайд парк“ – ТУК.

Вижте също

Полк. Николай Марков: НСО се превърна в Пето управление на ДС – те са над държавата и партиите. Ще попадне ли в капан президента Радев при избора на нов шеф на службата?

Тази седмица видяхме как, като подадеш оставка, ще бъдеш повишен. Директорът на Националната служба за …