сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / На студентския празник 8 декември – как живеят студентите днес

На студентския празник 8 декември – как живеят студентите днес

Студентският празник – 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище. Избрана е датата 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) – един от които е и Свети Климент Охридски.

Днес студентите у нас във всичките 51 висши училища (37 държавни и 14 частни) са 237 938, като от тях в държавните университети учат 197 108, а в частните – 40 890.

Над 4500 български кандидат-студенти всяка година заминават на обучение в чужбина. Най-предпочитани са Великобритания, Холандия, Франция и Германия. По данни на националната статистика зад граница учат близо 30 000 български студенти. Главно по две причини: очакване на по-добра професионална реализация и по-висок стандарт на живот.

Великобритания е най-привлекателната държава за обучение за българите. Въпреки високите такси, които стигат до 9 хиляди британски лири, годишно там заминават да учат около 1600-1700 наши студенти. Почти всички заминаващи се възползват от заем, който отпуска съответната държава. Много по-евтино е в Холандия, където годишната такса е близо 2 хиляди евро. В някои от държавите образованието е безплатно, но пък издръжката е по-скъпа.

Западноевропейските държави и Съединените щати са най-предпочитани и вече утвърдени дестинации за обучение на български студенти. Има обаче и интерес към университети в другия край на света – десетки български младежи учат в Сингапур, Китай, Индонезия и Дубай.

Само допреди 20 години България се славеше като една от държавите с най-добро образование. За съжаление, днес не е така. Една от най-престижните класации за най-образованите държави с най-добри университети прави Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Начело в Топ-10 е Канада, където хората с висше образование са 51%

Канада е единствената държава, в която повече от половината от населението в активна възраст е с висше образование. Тя успява да стане лидер в световното образование, без да е първа по инвестирани средства в тази сфера.

В челната тройка влизат още Израел и Япония., където отделят съответно по 7 и 6 процента от БВП за университетско образование. Сред най-образованите нации са още: Съединените щати, Нова Зеландия, Южна Корея, Великобритания, Финландия, Австралия и Ирландия.

Какъв ли е образът на студентите, които учат в София? Животът им е забързан и лъкатуши между учене и работа? Или пък е изпълнен с безгрижие и забава? Репортерът ни Божидар Николов и операторът Васил Миланов се разходиха по една от основните улици в Студентски град, за да ни разкажат.

Вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …