понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / На разходка в Чернобил – разказ от първо лице

На разходка в Чернобил – разказ от първо лице

Бях изключително изненадан, че въпреки трагедията в Чернобил, от която на 26 април отбелязахме 30 години, много хора – включително майки на починали ликвидатори от онова време, все още са твърдо убедени, че в Украйна не може да има напредък без ядрена енергетика.

Това коментира екоактивистът Генади Кондарев, който е бил на туристическо посещение в района на Чернобил – т.нар. „ядрен Дисниленд“, по време на пътуване до страната.

В Украйна Кондарев е бил част от международен екип, който е трябвало да разбере какво се случва със спорните й планове да удължи живота на действащите си ядрени реактори с над 20 години, използвайки по думите му вратички в закона покрай военния конфликт с Русия.

Според екоактивиста това създаване на „зомби реактори“ е изключително опасно, а най-притеснителното е, че международната общност не се включва в диалога.

Кондарев е убеден, че атомната енергетика не става по-безопасна, като припомня, че повечето реактори са построени през 70-те и 80-те години и почти няма нови след Чернобил, а някои страни в Европа вече взеха решение да се оттеглят от този тип енергетика през следващото десетилетие.

Обратните решения в повечето случаи са чисто политически и ще припомня ядрения референдум у нас, на който активността бе изключително ниска, а гласовете „за“ бяха под 13% – това разби мита, че българинът поддържа ядрената енергетика, коментира още той.

Екоактивистът разказа и за посещението си в зоната, достъпна за туристи в Чернобил.

„Радиационният фон все още е много висок на места. Пътищата, по които се извършват туровете обаче, са преасфалтирани, което намалява въздействието и там стойностите са близки до нормалните. Ако кривнете обаче, много места все още остават горещи точки, особено в сухи периоди с вятър, и е добре туристите да носят поне маски, за да не вдишват радиоактивни частици“.

В момента около 4500 човека населяват 30-километровата зона около централата – повечето военни и охрана, както и ядрени специалисти. Срещат се и много животни. Доброволно завърналите са обикновено по-възрастни хора, които нямат друг избор. Чуйте целия разказ на Генади Кондарев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …