сряда , 18 юли 2018
Начало / Код 11-13 / На прага на еврото – ще скочат ли цените и кои са реалните поводи за притеснение

На прага на еврото – ще скочат ли цените и кои са реалните поводи за притеснение

България е все по-близо до започването на процедура за приемане на еврото. Какви промени ще донесе новата валута за родната икономика и трябва ли да се притесняваме от шоково покачване на цените – темата в КОД 11-13 коментираха финансистът Любомир Дацов и доц. Григор Сарийски.

„Смисълът на Еврозоната е, че първо си към някаква общност. Освен това, ние сме фиксирани към еврото, само че в момента нямаме гаранции на институциите като защитни инструменти.

Реално погледнато, ние никога няма да бъдем готови напълно, защото винаги някой ще върви по-бързо от нас. Но пък хубавото е, ако ние доближаваме до тези, които са пред нас и това се нарича конвергенция“, смята Дацов.

„Относно цените – направих си труда да сравня ситуацията в няколко държави извън и в Еврозоната. Какво се случва с инфлацията там – след въвеждането на еврото има скок с 0.5 – 0.7 процента. Тоест, за да има двойно увеличение на цените, инфлацията трябва да скочи със 100%.

Същото нещо се наблюдава и в страни като Канада например, които не са свързани с еврото. Но там влияят съвсем други фактори“, обясни експертът.

„Ако погледнем опита на Балтийските републики, при тях увеличение на цените нямаше след влизането в Еврозоната. Проблемът с цените обаче не е най-важен“, категоричен е доц. Сарийски.

„В момента, когато приемем еврото, ние ще имаме отношение към икономиките на закъсалите държави и това не е само Гърция. Става въпрос за Италия, Испания. Така че, никой икономист не може да предвиди какво ще бъде увеличението на разходите.“, заяви доц. Сарийски.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

 

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …