неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / На първо четене: Задължително и електронно гласуване, както и район „Чужбина“

На първо четене: Задължително и електронно гласуване, както и район „Чужбина“

Днес депутатите разглеждат 14 законопроекта, предложени от различни партии, за изменения в изборните правила.

Кои законопроекти бяха приети – ситуацията от Народното събрание обобщава колегата Николай Драганов.

„Повече от 5 часа парламентът се занимава единствено с промяната на изборните праивла. В крайна сметка прие 11 законопроекта на първо четене. Не бяха приети законопроектите на „Атака“, Георги Кадиев и ДПС. Предложи се въвеждане на образователен ценз, но не се прие.

Предложи се и се прие създаване на изборен район в чужбина,

предложи се и се прие намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, предложи се и се прие на машинно преброяване на бюлетините, както и машинно гласуване в 6 хиляди секции, предложи се и се прие законопроект на РБ за въвеждане на електронното гласуване от 2018 г., както и такъв на ГЕРБ за експериментално електронно гласуване до 2018 г., предложи се и се прие законопроект, който предвижда служители на вероизповеданията да не могат да провеждат кампания. Отхвърлени бяха предложенията за агитация на език, различен от българския“, коменира Драганов.

„Това, което може би вълнува всички, е

приетият законопроект за задължителното гласуване.

Това бе предложение на Патриотичния фронт. Днес той успя да събере подкрепата на 121 души в пленарната зала, но между първо и второ четене са възможни множество редакции“, отбеляза журналистът.

Законопроектът предвижда глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас, a именно лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца и глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат санкции.

Драганов коментира, че ще започне нова процедура за избор на председател и членове на КЗК, след като вчера номинираният от ГЕРБ за шеф на регулаторния орган Росен Желязков си направи отвод.

Повече за дебатите в парламента вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …