неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „На нея с обич“ – история за последната мечта на Емил Димитров

„На нея с обич“ – история за последната мечта на Емил Димитров

Коя е последната, несбъдната мечта на големия творец Емил Димитров? Отговорът дава музикалният спектакъл в чест на певеца – „На нея с обич“.

Повече за това какво могат да очакват зрителите разказаха в еМисия България Даниел Цочев – актьорът, който в спектакъла ще изпълнява сценичния образ на Емил Димитров, и Нели Бенова – автор на идеята и продуцент на музикалния спектакъл.

С това преставление, с превъплъщението в неговата емоция, няма да търсим визуални прилики, ще се занимаваме със съдбата на артиста – радостите, болките, огорченията. Моето желание е да споделя с публиката емоцията, която аз съм изживял, да я припомня и се надявам да създам у младите зрители тези емоции, защото всяка негова песен е сюжет за отделен спектакъл, призна Даниел Цочев.

Много въпроси стоят и пред нас – авторите на спектакъла – защо, когато е имало Желязна завеса, Емил е прегърнат от Запада и защо в България песните му са били забранявани , защо не е останал там, а се е върнал в България, каза още актьорът.

Казва, че за него е и трудно, и лесно да влезе в ролята на Емил Димитров.

„В Плевен съм роден, където и той, изкарал е казарма, в която е правил театър, както и аз. Срещата ми с него датира от ученическите години. Много ме впечатлиха песните му, които пеех, и малко или много започнах несъзнателно да имитирам и маниера му“, разказа още Даниел Цочев.

Нели Бенова, на свой ред, сподели, че идеята за спектакъла датира от близо 3 години, когато на юбилейния си спектакъл Даниел Цочев пее песни на Емил Димитров.

„След това, в паметен за нас разговор с Емил Димитров-син бе родена идеята за продължение. Тя се развиваше в различни посоки, а аз дори започнах да пиша и филмов сценарий. ова бе повод да изуча живота му“, каза Бенова.

Тя припомни, че Емил Димитров ни напуска тъжен, а, за съжаление, е факт, че се случва да забравяме големите си творци.

Нели Бенова разказа, че се говори, че творчеството на Емил Димитров обхваща над 400, от които поне 20-30 песни са много популярни.

„Неговият принос към музиката ни е далеч по-мащабен, той пее и създава песни на български език през 60-те години, когато е модерно точно обратното. Можем да кажем, че той е първията създател на хитове“, категорична е Бенова.

Премиерата на спектакъла „На нея с обич“ е 20 декември, в Зала 1 на НДК.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …