неделя , 23 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / На годишнината от покушението срещу Георги Марков за наградата на негово име
GEORGI_MARKOV картинка

На годишнината от покушението срещу Георги Марков за наградата на негово име

На 7 септември 1978 г., на моста Ватерло над Темза писателят дисидент Георги Марков е ранен в дясното бедро с отровна съчма, изстреляна от чадър. Писателят издъхва 4 дни по-късно в лондонска болница.

На 38-та годишнина от смъртта му разговаряхме в еМисия България с доц. д-р инж. Галя Маринова от Института за развитие и иновации на образованието и науката, който съвместно с Международния институт по антропология дава награда „Георги Марков“ за хуманизъм.

„Наградата се дава на учени, общественици, културни дейци, които имат принос към утвърждаване на хуманизма, тъй като искаме да затвърдим погледа към гражданската позиция на Георги Марков, а не към покушението срещу него“, обясни доц. Галя Маринова.

Тя посочи, че, за съжаление, Георги Марков като писател не присъства в списъка на учебна литература на средношколниците, а това е дефицит, който трябва да се запълни.

По думите на доц. Маринова носителите на наградата „Георги Марков“ е важно да са хора с ясна гражданска позиция, независимо дали тя би повлияла на кариерата им.

Повече за това как учените да участват в управлението на страната – вижте в следващото видео:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …