неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / На фона на арестите в Турция: Застрашени ли са българските граждани там

На фона на арестите в Турция: Застрашени ли са българските граждани там

Мисля, че най-накрая трябва да говорим за тези 400 хил. български граждани, които са в Турция и затова какво се случва с тях. Имайки предвид, че има много данни, че те не гласуват за Реджеп Ердоган и неговата партия. Например, на изборите през 2014 г. за президент, те по-скоро са гласували срещу него. Не са и силно вярващи, т.е. религиозният фундамент на партията на Ердоган като че ли не ги е засегнал, а в много отношения те са много по-малко ограничени от средния турски гражданин, защото могат по всяко време да напуснат Турция, тъй като имат европейски паспорти.

Т.е. за Ердоган това е рисков контингент.

Това смята политологът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Въпросът за това дали са застрашени българските изселници в Турция на фона на продължаващите арести след опита за преврат в южната ни съседка коментираха в еМисия България Тихомир Безлов и бившият заместник-министър на МВнР и дипломат Любомир Кючуков, който е настоящ директор на Института за икономика и международни отношения.

Според Безлов България трябва да повдига въпроса, въпреки че е видно, че избягва да разговаря с Ердоган от позицията на равностойна страна.

„Другият голям проблем е, че оказвайки влияние върху тези хора, новата линия на Ердоган вероятно може да се опита да оказва влияние и върху българската политика чрез тяхното гласуване и чрез гласуването на техните близки. А това  може да има сериозно отражение върху българската вътрешна политика“, категоричен е Безлов.

Любомир Кючуков, на свой ред, каза, че няма официална информация за задържани български граждани, както и едва ли такава ще постъпи, тъй като турската страна по принцип не дава информация за граждани, които по една или друга причина са засегнати от мерките и арестите след опита за преврат.

„Боя се, че отношението на България и най-вече на българските политици спрямо  тези наши съграждани се диктува изцяло от електорални подбуди, и те стават предмет на обсъждане  и внимание единствено предизборно“, отбеляза Кючуков

Според него е проблем, че вниманието към българските изселници в Турция е насочено само като към електорат, а не като към български граждани, които имат всички права и респективно всички задължения като такива.

„Това, което се случи в Турция на 15 юли, независимо от различните сценарии, които се описват за самия опит за преврат, в крайна сметка се оказа добре дошло за Ердоган и своеобразната финализация на процеса на постепенно плъзгане към авторитаризъм. Това, което се случва в момента, е практически подмяна на цялата държавна администрация с лоялни служители; установяване на пълен контрол върху армията, където вече е подменен не само висшият генералитет, но и средният команден състав; контрол върху бизнеса; медиите и контрол върху образованието“, подчерта Кючуков.

По думите му турската армия вече трудно може да се разглежда като гарант за светската държава и наследството на Ататюрк.

„Когато говорим за отношенията между България и Турция, трябва да имаме предвид ясна разделителна линия – България има целия интерес да развива сътрудничество с Турция и от друга страна България не може да си позволи пряката намеса на турската държава в процесите в българското общество, нещо, което наблюдавахме в последно време“, каза още той.

Според него неуместно е изглеждало и присъствието на български политик от управляващото мнозинство, а именно Касим Дал, на митинга за консолидация на турската нация.

„Притеснително е, че този митинг трябваше да даде пълна подкрепа за мерките на Ердоган в момента, мерки, които определено са отвъд демократичните принципи и норми. И цяла Европа по един или друг начин изразява несъгласието си с тях“, коментира още Кючуков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Dimitar Georgiev

    Не знам с какви очи,ще отиде Борисов,след безпрецедентното „клякакне“ пред Ердоан сед екстрадацията ,на един негов политически противник.
    Може би,ще му се поклони отново,и ще се извини,че европейците не го разбират,итой може да бъде „преводача“ !
    Няма по безсперктевна политикаот тази!