събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „На фокус“: Браян Адамс – рокзвезда на сцената… и във фотографията

„На фокус“: Браян Адамс – рокзвезда на сцената… и във фотографията

Името на Браян Адамс отдавна е записано с големи букви в историята на рок музиката с някои от най-емблематичните парчета от 80-те и красивите балади от 90-те. Повече от 15 години обаче музикантът е посветен и на друго искуство – фотографията. Той пристигна лично за откриването на първата си изложба в София.

„Много съм щастлив за тази изложба и искам да благодаря на всички, които участваха в подреждането ѝ. За мен е голяма част. Това е първата ми изложба тук и се надявам да ви хареса“, сподели той на откриването на експозицията.

Серията „На фокус“ показва портрети и модни фотографии, заснети от Браян Адамс през последните 16 години. Пред обектива му застават десетки световни знаменитости. Някои от портретите им се превръщат в истински икони.

„Преполагам, че може да се обясни така – заради положението, в което е, той е способен да предразположи други хора, които също са известни, да се отпуснат, докато ги снима. Той не е някой непознат, дошъл за фотосесия. Ако не го познават лично, те със сигурност знаят кой е. Той е на една и съща висота с хората, които снима. Мисля, че когато фотографите са непознати, може да бъде доста неловко, но Браян знае какво е да те снимат. Самият той често е обект на фотографии. Смятам обаче, че той предпочита да бъде зад камерата, а не пред нея“, обясни единият от кураторите на изложбата Мат Хъмфри пред Би Ай Ти.

Портретите на Браян Адамс са пълни с необикновено изящество и дълбока интимност – Мик Джагър във вихъра си, щастливата и спокойна Ейми Уайнхаус, невъзможният Били Айдъл, гениалният Вим Вендерс, вечната Кейт Мос, както и портретът на актьора Дани Трехо, любим на куратора Мат Хъмфри.

„Обожавам тази снимка, това е толкова красива снимка! Въпреки че лицето му е толкова набраздено, има много характерна тъкан, изглежда сякаш кожата му е направена от метал, има този блясък. Това е много класическа фотография. Обожавам това. А и начинът, по който светлината е уловена в очите му ето тук. Тази снимка е изключителна! Една от любимите ми!“, сподели той.

Особеният фотографски подход на Браян Адамс личи и от портрета на кралица Елизабет Втора, направен през 2008 г.

Серията „Ранени“ показва наследството от войната. Пред обектива на Браян Адамс застават британски войници, ранени по време на служба в Ирак и Афганистан.

Изложбата „На фокус“ на Браян Адамс е във Vivacom Art Hall до 12 ноември.

*В репортажа са използвани и въпроси на други медии.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. ПОСВЕТИХ МУ СТИХОТВОРЕНИЕ – СГЪСТЕНА ЕМОЦИЯ, КОЕТО Е НА СТРАНИЦАТА МИ Sofia Art@sweticata stefka popova