сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / На 11 май почитаме светите братя Кирил и Методий. Празнуват библиотекарите и НГДЕК
KIRILMETODII картинка

На 11 май почитаме светите братя Кирил и Методий. Празнуват библиотекарите и НГДЕК

Българската православна църква почита днес паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на братята. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден – само на 24 май. Днешната дата обаче продължава да бъде отбелязвана.

Днес пред Националната библиотека се събраха ученици, учители и граждани, за да уважат делото на светите братя. Сред тях беше и френският посланик, който ги поздрави.

Този ден е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и професионален празник на библиотекарите, които също поднесоха цветя пред паметника.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата. Той е патрон на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, открита през 1977 г., която също чества на този ден патронния си празник.

Как нейните възпитаници пазят заветите и уроците на своя патрон – чуйте в репортажа:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …