понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Музиката на „Бистришките баби“, която лекува

Музиката на „Бистришките баби“, която лекува

Ще ви срещнем с един от най-големите изследователи на шопската музика. През 1963 година професор Джералд Меснер чува изпълнение на „Бистришките баби“. Няколко години по-късно започва да изследва българската народна музика. Стига до заключението, че песните на „Бистришките баби“ имат силата да лекуват. Как професорът обяснява този феномен, разказва самият той.

„Любовта ми към музиката започна още преди да се родя. Майка ми се занимаваше с музика през цялото време, защото беше учителка. И дядо ми беше музикант, баба ми, баща ми беше певец – така че къщата ми беше изпълнена с музика – от сутрин до вечер“, сподели проф. Меснер.

„Постъпих в колеж за преподаване на музика. Там професионално се занимавах с изучаването на няколко изнструмента. Беше прекрасно място, но след като завърших, реших, че не искам да ставам учител, а актьор, певец и танцьор“, разказа изследователят. Той заминава за Виена, за да учи в Университета за музика и изкуства. Пътят му към сцената е отворен.

„Играех в много постановки по едно и също време, в три различни градове в Австрия и беше много стресиращо. Получих инфаркт на 32 години и реших, че не мога да продължа така и трябва да променя нещо. Беше трудно. Трябваше да работя по-малко в театъра и на сцената. Имах доста свободно време, което трябваше да запълня по някакъв начин – затова започнах да уча музикология“, разказа проф. Меснер.

Няколко години преди този инцидент професор Меснер вече е посетил България, където за първи път чува „Бистришките баби“.

„Пуснаха ми песни на „Бистришките баби“ и на мига се влюбих в тях. Аз почувствах, не само с ушите си, а с цялото си тяло, че това е нещо много специално.“ Той е почувствал въодушевление, което не може да опише. „Тази музика има много вибрации, които по принцип не се срещат“, каза още изследователят.

„Музиката на бабите има специфично въздействие върху тялото. Знаех, че трябва да направя нещо за тях. Усетих го тогава, но все още не се занимавах с Музикология. Затова осем години по-късно, когато се отдадох на науката, вече знаех на тема ще бъде дисертацията ми. И тя беше за Бистришките баби“, добави той.

Докато изучава българския фолклор, професорът пътува по цял свят. Така установява един изумителен факт – племена в Нова Гвинея и Индонезия пеят по същия начин.

„Няма обяснение за това. Според най-разпространените теории, музиката е разпространена между континентите от пътешествениците. И то в много ранни времена. Но има и друго обяснение. А именно – това са морфо-генетични полета, чрез които ние комуникираме не само като говорим, като се срещаме, но и чрез мисли и чувства,“ разказа Меснер.

Това е ново и много важно откритие на Рупърт Шелдрейк. Той установява следното: Във Великобритания имат бутилки за мляко с алуминиев капак, които се доставят до всеки дом. Установили са, че в Бристол птиците ги пробиват и изпиват млякото. След 2 седмици, в Манчестър, което е доста далеч, птиците там започнали да правят същото. Те са се научили по средством морфо-генетичен път.

Той разказа, че музиката има много специална функция. „Както знаем Евнгелието от Йоан започва с думите: „В началото бе словото“. Но „думата“ не означава пусаното слово, а звукът. Така и в индийската митология и индийската ведическа литература – Ом е началото на всичко. Но звукът тук трябва да се разбира като вибрация“, обясни изследователят.

„Всичко е вибрация! Нашето тяло има различни органи и всеки един от тях има своя собствена вибрация. Тоест нашето тяло пее. Когато ние сме в хармония, ние се чувстваме добре и всеки един орган вибрира съсспецифична честота. Така че – когато слушаме музика, която смущава тази хармония, а повечето от модерната поп музика е такава, че предизвиква дисонс. А това разстройва хармонията на тялото. И буквално ни разболява“, добави още той.

Така, след дълги проучвания, професор Меснер стига до извода, че песните на Бистришките баби притежават силата да лекуват. Вижте целия разговор с проф. Меснер в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …