понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Можем ли да опазим културното си наследство

Можем ли да опазим културното си наследство

Можем ли да опазим културното си наследство. Темата коментира в студиото на еМисия България Людмил Вагалински, директор на Музея по археология при БАН.

Същевременно казусът с разрушения тютюнев склад в Пловдив продължава. Община Пловдив обяви, че няма документ, според който сградата да е паметник на културата, докато Министерството на културата твърди обратното и поиска той да бъде възстановен.

От Пловдив темата за унищожаването на културното наследство коментираха Тони Стойчева и Веселина Сариева от гражданската инициатива, която се противопоставя на разрушаването на сградата.

„Общината има интерес да се разкрие истината – кой е разрушил сградата. Дори в общината да не са знаели, че е паметник на културата. Първото и най-важно е щателна проверка, защото считам, че разкриването ще позволи да не се допускат подобни грешки“, коментира Стойчева.

Веселина Сариева акцентира, че сградата на тютюневия склад не е на случайно място.

„Това е много важен квартал в Пловдив – Тютюневото градче – където се е зародила и развивала една специфична индустрия. Сградите тук са изключително красиви, макар и индустриални“, каза още тя.

На свой ред Людмил Вагалински заяви, че държавата и общините трябва да бъдат много внимателни в опазването на обекти с културно-историческо значение.

„Случващото се в Пловдив е поредния притеснителен пример. Да твърдиш, че не знаеш, че тази сграда е паметник на културата, е несериозно“, категоричен е Вагалински.

По думите му с промените в закона за културното наследство съвсем безнаказано „ще може да се бута и руши“.

„Държавата не трябва да абдикира от задълженията си , когато тя съзнателно се отказва – това е скандално“, категоричен е Вагалински.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …