събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Може ли да проверят телефона ви на летището?
JIVA_LETISHTA картинка

Може ли да проверят телефона ви на летището?

Едва ли някой от нас се замисля за това какво има на телефона си, когато минава през проверка за сигурност на летището. Два дискутирани случая от последната седмица в Америка обаче повдигнаха въпроса дали служителите от американските служби за гранична сигурност имат право на достъп до мобилните телефони на пътници.

Появиха се твърдения, че работещи за агенцията, която е част от Министерството на вътрешната сигурност, са поискали да получат правото да разгледат мобилните телефони на пътници, които са им се сторили съмнителни.

При президентството на Барак Обама правомощията на служителите на Вътрешна сигурност бяха увеличени и те реално имат пълното право да проверяват телефони на хората, които се намират на гранична зона, което включва и летищата. Те могат да претърсват и багажа на пътниците, като за това не е необходима заповед от съдия.

Служителите на Вътрешна сигурност нямат право да ви заповядат да отключите телефона си или да дадете паролата си, но могат да ви помолят най-любезно доброволно да направите това. При отказ те могат да задържат вас или устройството за неопределено време. Граничните служители нямат право да искат и паролите ви за социалните мрежи.

За да не останете неприятно изненадани, че имат достъп до профилите ви, то излизайте от тях и не ги настройвайте на автоматичен достъп. Съобщенията си пък криптирайте, така че да не е възможно да бъдат източени със софтуер.

Знайте, че имате и право по всяко време да извикате адвокат.

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …