петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Може ли България да е офшорна зона

Може ли България да е офшорна зона

Дебатът дали България може да стане офшорна зона е стар. През 2004 г. данъците бяха 29% за физически лица и 23% за фирми, после бяха намалени на 20%, докато днес имаме плосък данък за бизнеса и лицата от 10%.

Това припомни в еМисия България икономистът Лъчезар Богданов. Тогава дебатът беше защо да не станем страната в Европа с най-ниски данъци и така да привличаме инвеститори и да изсветлим голяма част от бизнеса, добави той.

Данъкът от 10% е резултатът от този дебат и наподобява данъчните ставки в някои от офшорните зони, посочи икономистът.

По думите му обаче разликата е в това, че у нас тези данъци (най-вече корпоративният) се отнасят за всички стопански дейности, вкл. за тези извършени в страната, докато в много от юрисдикциите със специални режими те се отнасят само за доходи, получени отвън.

В България данъците важат за всички, но и да не забравяме, че в общини с ниски доходи и висока безработица корпоративният данък е нула съвсем легално, т.е. можете да правите бизнес и да печелите, без да бъдете облагани изобщо, посочи Богданов.

„За разлика от офшорните зони, също така, България избра и пътя на публичните електронни регистри, като през тях всеки може да проследи кой стои зад дадена фирма, кой е съдружник, кой е акционер и т.н.

В същото време една от мотивациите да се търси регистрация извън страната е, че в офшорните зони няма публични регистри и реалните собственици са непроследими“, казва още икономистът.

По отношение на изтеклите „досиета от Панама“, той коментира: „Оздравителното на такива течове на информация е, че отрезвяват вярата на тези, които ги използват и се смятат за неоткриваеми, показват им, че може би няма пълна сигурност и трябва да се страхуват, като така вдигат цената на риска да си корумпиран – излиза ти по-скъпо, ако те хванат“.

Чуйте целия коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …