понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Културно / „Може би Естер“ – историята на едно семейство като история на един бурен век

„Може би Естер“ – историята на едно семейство като история на един бурен век

Колко добре познавате семейството си? Как се казва прабаба ви, какво са правили прадядовците ви по време на големите войни на европейския континент? Как се вмества световната история в родословното ви дърво? Такова пътешествие във времето и в семейните спомени предприема Катя Петровская. Родена в Киев по времето на Съветския съюз, сега тя живее в Берлин и разказва историята си на немски. Тя се превръща в книгата „Може би Естер“, от седмица насам преведена и на български език.

Наистина ли се е казвала Естер? През есента на 1941 г. тя умира, разстреляна с професионално равнодушие от нацистите, унищожили цялото еврейско население на Киев. В поредица кратки глави Катя Петровская пише недовършената семейна история. А тя може да бъде и историята на Европа през бурния ХХ век.

„Може би Естер е действителен човек. Тя е бабата на баща ми, за която знаем единствено точно кога и как е била убита – на 29 септември 1941 година, когато германците избиват цялото еврейско население на Киев. Всъщност знаем всичко за смъртта ѝ, но не знаем със сигурност името ѝ. Това е много странна история – попитах баща ми как се е казвала, а той отговори „Не знам, може би Естер“. Този отговор много ме ядоса, но той обясни, че неговите родители са я наричали Мама, а той ѝ е казвал бабушка. В същото време, имал две баби и едната се казвала Естер. Искам да кажа, че ако заявя, че е имало жена на име Естер, това би било един вид историческа лъжа, защото не знам със сигурност. Ако я нарека Може би Естер, това описва точно гледната точка, която се превръща в отправна за цялата книга – колко точно можем да се приближим до историческите събития, за да видим това, което можем да видим, и да приемем това, което остава невидимо“, разказа Катя Петровская пред BiT.

Още за историята на семейството, в което има „един фермер, много учители, един провокатор, един физик и един лирик, но преди всичко – легенди“, гледайте във видеото:

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …