петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Монсерат Кабайе за славата, таланта и музиката, която е равна на живот

Монсерат Кабайе за славата, таланта и музиката, която е равна на живот

Легендарната оперна певица Монсерат Кабайе сподели любопитни детайли за кариерата си, за приятеля Фреди Меркюри, познанството с Никола Гюзелев и Гена Димитрова, както и за истинските неща в живота, волята и вярата в предаването „Просто Диков“.

„Никога не съм приемала титлите, които ми дават, защото те нямат нищо общо с работата ти на сцената. Трябват усилия, за да не излъжеш очакванията. Полагам такива усилия всеки път и е хубаво човек да го каже“, сподели Монсерат Кабайе и призна, че малко ѝ е омръзнало.

Тя започва кариерата си в Базел, Швейцария.

„Там ми направиха контракт. Бях на прослушване в Италия, после – в Щутгарт, а след това – в Базел. Първата ми роля беше Първа дама от „Вълшебната флейта” на Моцарт. Малка, но много хубава роля. Три и половина години изкарах в Базел и съм много доволна. После отидох в Бремен, там останах 4 години, направих по-големи роли. Диригентите и певците бяха много приятни и талантливи хора“, спомни си Кабайе.

Тя рзказа и за приятеля си Фреди Меркюри, с когото откри Олимпиадата в Барселона през 1992 г. „Той пееше от екрана, а аз – до него, защото вече бе покойник. Толкова много му дължа! Той ми показа как трябва да се пее поп музика и това беше много важно за мен. Пазя много искрен спомен“, добави оперната певица.

Тя почете и таланта на Гена Димитрова, като я нарече „изумителна певица“.

„Много я обичах и я адмирирах. Изобщо имам хубави преживявания с българските певци по света. Например, с баса Никола Гюзелев, много сме пели с него, прекрасен белкантов изпълнител. Жалко, че вече го няма“, призна Монсерат Кабайе. Тя посочи, че освен почитатели има и врагове, но не им обръща внимание. „Какво като ги имам, нали не са ме убили, ето ме тук пред вас“, каза оперната певица.

Тя си спомни и кои са били най-големите трудности в живота ѝ.

„Бях само на 22 години, когато се явих на прослушване в Рим и импресариото ми каза, че нямам глас, че трябва да се върна в Испания, да се омъжа и да родя деца. Много се разстроих. Но нали знаете, че животът е въртележка. Само две години по-късно този същият импресарио ме заведе в Япония да пея „Тоска” със състав от звезди. Закле ме да не говоря за това. Каза ми: „Да не вземеш сега да разправяш пред хората какво съм ти казал преди две години, моля те, не го прави”, добави Кабайе.

Легендарната певица си спомни и случай преди доста години, когато са ѝ казали, че е вещица.

„Разболях се, искаха да ми махнат единия бъбрек, после – едната гърда. Малко по-късно пък решиха, че трябва да ми отворят черепа заради някакви си тумори. Не разреших. Ако бях разрешила, може би сега нямаше да съм пред вас. Когато дойде смъртта, ще я приема съвсем спокойно, защото аз съм вярваща. Защото през целия си живот правя това, което ми харесва, което най-много обичам“, категорична е певицата.

Според нея, най-важното е волята и талантът не е на първо място. „Волята, и пак волята! А вярата цял живот ни крепи, за да вървим напред. И късметът, разбира се, влияе и има значение, но ако нямаш воля, късметът няма значение. Трябва да приемеш онова, което ти се случва с обич, и най-вече да дадеш любов и обич на онези, които ти дават такава. И дори и на онези, които не ти дават обич. Затова човек е тук, не за да живее за себе си, а за да подпомага другите“, сподели Монсерат Кабайе.

Дъщеря ѝ Монсерат Марти от своя страна отговори на въпроса доколко ѝ пречи в кариерата и до каква степен ѝ помага фактът, че майка ѝ е толкова известна.

„Отговорът, който давам се промени през годините. В началото, когато бях млада, винаги казвах, че за мен е голяма гордост да бъда нейна дъщеря. След това в мен се появи едно бунтовничество за това, че този, който не разбира нашата семейна обич, не разбира нищо. След това започнах да казвам, че докато казват, че съм дъщеря на Монсерат Кабайе, значи я помнят. Сега това, което мисля, не знам дали ще се промени с времето. Давам си сметка, че аз самата никога не съм си задавала този въпрос, което означава, че никога не ме е притеснявало, и може би това е нещо, което интересува останалите. Аз лично нито страдам, нито това е пречка за мен“, добави Монсерат Марти.

Кабайе подчерта, че единственото, което е искала от нея е да има вяра. „Да вярва в онова, което върши и да има волята да работи, защото само с работата човек се изразява и може да се постигне нещо“, каза Кабайе.

Диригентът Рикардо Естрада посочи, че в историята на операта или на лиричното пеене винаги е имало прекрасни, големи гласове. „Но винаги има едно по-високо стъпало, където са малко избраните, малко са гласовете, стигнали това стъпало и аз поне мисля, че Монсерат е там над всички. И защо това е така? Поради това, което и тя самата признава – винаги е служела на композитора, винаги е била вярна на стила на това, което е пеела. Има и още нещо – една специална чувствителност. Тя е ангел, има особена интуиция, която не може да бъде предадена – или я имаш, или я нямаш. Тези неща са почти като метафизиката, не могат да се пипнат, но аз винаги, когато съм слушал Монсерат, съм го усещал“, категоричен е Естрада.

Той обясни, че за това му доставя огромно удоволствие да работи с легендарната оперна певица. Диригентът каза, че всеки ден научава нещо ново от нея и никога не би могъл да ѝ благодари напълно за всичко, което му е дала.

Тенорът Жорди Галан добави, че Монсерат Кабайе е много скромна и е от онези хора, на които може да се има доверие.

Чуйте целия разговор с великата оперна певица в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …