вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Моника Маковей: За борба с корупцията трябва да имаш непоколебими хора

Моника Маковей: За борба с корупцията трябва да имаш непоколебими хора

В специално интервю за „Просто Диков“ бившият министър на правосъдието в Румъния Моника Маковей коментира корупцията по високите етажи на властта и румънския модел. Тя разказа опита си през последните години.

По думите й, до 2005 г. не е имало осъдени и разследвани за корупция, защото не е имало политическа воля.

„Никой от политиците не искаше това. И тогава имахме институция за борба с корупцията, но тя се занимаваше с кондукторите по влаковете, студентите и тези, които се возеха без билети“, обясни Маковей.

По думите й, първият случай е бил на вицепремиера Копос в правителството, в което е била министър. Тя разказа, че е настоявала да не се разследва първо опозицията, а първо тези, срещу които има доказателства.

„Казах, че ще разследваме всеки, без значение от партийната му принадлежност“, припомни първите стъпки в борбата с корупцията Моника Маковей. Тя заяви, че главният прокурор е бил независим, твърд като скала и непоколебим. „Не му пукаше от нищо“, подчерта Маковей и заяви, че е лъжа това, че става дума за политически поръчки или отмъщения.

„Направете и вие нещо в България“, призова бившият правосъден министър. Тя каза, че трябва да се спре прането на пари, корупцията, кражбите, да спрат и финансовите измами.

„Политиците трябва да спрат да го правят, а тези, които го правят, трябва да бъдат наказвани“, категорична е Маковей. По думите й, е лош знак, ако премиерът е свързан с корупцията.

„Трябва да имаш непоколебими хора. Има заплахи, шантажи и какво ли още не. Защо трябва аз да ви го казвам, то се вижда“, обясни още тя.

Вижте целия разговор с Моника Маковей за изчистването на съдебната система и как може да се спре корупцията по високите етажи на властта в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …