петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Моника Маковей: Мога да кажа какво да се направи, но проблемът е кой

Моника Маковей: Мога да кажа какво да се направи, но проблемът е кой

Моника Маковей, считана за лицето на борбата с корупцията в Румъния, заяви, че би откликнала на поканата на новия български президент Румен Радев да посети страната ни, за да спорели опита си.

„Бих приела покана от всеки, който иска да се бори с корупцията, защото тя води до обедняване на хората. Тези пари отиват от един джоб в друг, но това са пари за обществени договори. Държавата не може да напредва по този начин“, каза още бившият правосъден министър в Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей в специалното интервю за кореспондента на Би Ай Ти в Брюксел Милена Илиева.

Тя бе категорична, че най-голяма корупция има в обществените поръчки.

„Мога да кажа какво трябва да се направи в борбата срещу корупцията, но проблемът е кой ще го направи. Нужни са хора, които няма да се предадат, няма да се поддадат на корупция, дори ако правителството или президентът им оказва натиск. Не е лесно да се намерят хора, които ще кажат „не“ на премиера и ще са достатъчно упорити“, подчерта Маковей. Тя допълни, че ако ги няма правилните хора, то тогава всичко, което се прави, е безсмислено, защото няма да доведе до нищо по-добро.

За самата себе си, тя бе категорична, че няма да загуби желание да се бори с корупцията.

Според Моника Маковей, България, на фона на Румъния, не е напреднала в борбата с корупцията и организираната престъпност, правната система и в двете страни се развива.

Тя отбеляза, че вече повече от 10 години Румъния продължава борбата с корупцията.

„Механизмът на ЕК за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност е за благото на хората на Румъния и България. Естествено политиците не го искат, но механизмът трябва да продължава“, изтъкна още Моника Маковей.

На въпроса кога България и Румъния ще станат част от шенгенското простраснтво, евродепутатът отвърна – „когато бъдем готови и имаме по-малко корупция“. Не мисля обаче, че сега Шенген е най-важната цел пред страните ни, допълни тя.

Какъв е румънският опит в борбата срещу корупцията – вижте отговора на този и много други въпроси в интервюто с Моника Маковей във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Тодор Бойчев

    За да не се корумпира дадена система, то следва да се въведат прости правила за отговорност към служителите от системата в т.ч. и за политици, съдии или прокурори.

    Аз предлагам всеки политик, съдия или прокурор, който наруши до три пъти клетвата си напуска незабавно поста си и губи право да се кандидатира за такъв поне осем години или два пълни поредни мандата на Народното събрание.

    Трябва да се въведе единен публичен централен регистър за нарушение на клетвата или етичните правила на дадената система.

  2. Тиквата от Банкя

    Няма как България да напредне в борбата с корупцията, когато управлява тандемът ГЕРБ-БСП-ДПС. Просто няма как да се случи.