петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мона Чобан съживява родопско село

Мона Чобан съживява родопско село

Мона Чобан е писателка, която от години живее в Париж.  За себе си казва, че е малък човек, който по някога пише и разказва истории, а понякога ремонтира къщи. От 2010 година се опитва да съживи село Киселчово с доброволчески сили – реставрират къщи, организират ателиета за българските традиции. Голямата борба на хората от родопското селце е да ремонтират пътя на Киселчово. Мечтата на Мона е „да живея в свят, в който всеки си върши така добре работата, че аз да си остана малък човек. Този, който реди думи и забива пирони.”

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. К.А. Видев

  Описание на имота:
  За ценители на уюта, спокойствието и красотата. Къщата е изцяло реновирана и съдържа: -на 1-ви етаж-пивница-механа около 40 кв. м. , хол с библиотека, спалня, баня с тоалетна, килерче; -на 2-ри етаж-3 спални- две с излаз на тераса 40 кв. м. ,тоалетна с баня. Цялата къща се отоплява с локално парно с камина с вградена водна риза , към което са включени и два бойлера. Покривът е нов, с хидроизолация. Водоснабдяване- от собствен водоизточник с хидрофор. Мебелите са френски с естествена кожа. Отлична панорама. Транспортен достъп- до 300 м. от къщата – с обикновен а-л, а до самата къща- с джип. Отличен изходен пункт за туризъм. В цената влиза и стопанска постройка със ЗП 39 кв. м. Цена 50 000 евро. Продавач МазнаМона.

 2. Романтичен коментар от Мона но много повърхностен. Тя забравя, че според статистиката след 50-60 години България ще наброява 3-4 милиона жители. Нещо което подсказва поетесата Божана Апостолова. Обезлюдяването няма да доеве до прилив на хора в селата и най-вече в Родопския край където зимата е дълга, водоснабдяването, канализацията и пътищата са голям проблем.
  От една писателка очаквам, че ще е в състояние да даде истенски пример относно родопския диелакт а не само една дума, която е съвсем обикновена за Смолянския край. Същото важи и за циганската баница (суха филия хляб поръсена с олио, сол и червен пипер).
  И накрая, щом Мона толкова жали за Киселчево, защо продава къщата, изградена с доброволчески труд, за 50 000 евро?

 3. Lubimo jiveene za vsicki !