вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Момчил Инджов – Ще прерасне ли политическата криза в Испания в икономическа

Момчил Инджов – Ще прерасне ли политическата криза в Испания в икономическа

Два парламентарни вота в Испания, които не излъчиха ясен победител – на 20 декември и 26 юни – оставиха консервативната Народна партия начело на временно правителство през последните девет месеца. На 15 октомври бе преминат прага от 300 дни. Народната партия, която спечели и двата вота, няма мнозинство. Тя има срок до 31 октомври да събере подкрепа за формиране на правителство на малцинството. В противен случай, в Испания ще има парламентарни избори за трети път.

Ще прерасне ли политическата криза в икономическа – коментира журналистът от „Клуб З“ Момчил Инджов.

„Говори се, че социалистите ще склонят този път и ще подкрепят правителство, но не с гласуване „за“, а чрез въздържане или отсъствие. За да бъде одобрено ново правителство, е достатъчно само 11 социалисти да се въздържат или да отсъстват от залата“, обясни журналистът в предаването еМисия България.

Той прогнозира, че ако се стигне до такъв компромис, правителството би трябвало да издържи 1-2 години.

По думите му, ако се проведат нови избори през декември, то социалистите ще загубят още повече подкрепа и да станат и трета политическа сила и може да не са този решаващ фактор.

„От една страна, те не искат да управлява Народната партия, а от друга страна, не искат избори, защото ще бъдат катастрофални за тях, при все че отново няма да има партия, която да спечели мнозинство“, коментира още Момчил Инджов.

„Коалицията обаче означава компромиси и от опозицията, и от правителството“,  уточни той.

Журналистът обясни, че фаталните последици от липсата на правителство може да са в дългосрочен план от икономическа гледна точка, защото настоящото, т.нар. функциониращо правителство, няма право да прави назначения. В това число, не може да назначава министри, посланици (вече 60 чакат своето назначение), не може да приведе в действие 20 директиви на Европейския съюз или да ратифицира международни договори.

„Един голям инвеститор, например, би искал ясен партньор, да има финансова, юридическа и данъчна рамка“, уточни Инджов.

Той бе категоричен, че може да се даде шанс на временно правителство на Народната партия, като политиците си дадат сметка, че Испания е над всичко и най-важно е страната да върви напред.

Така и сигналите за икономически растеж могат да бъдат продължени, но трябва действащо правителство, допълни журналистът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …