понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мохамед Халаф: Войната в Сирия вече не е регионална, а световна

Мохамед Халаф: Войната в Сирия вече не е регионална, а световна

Журналистът и анализатор на арабския свят Мохамед Халаф за военния конфликт в Сирия коментира какво може да се очаква от предстоящата среща в Астана и ще има ли скоро прекратяване на военния конфликт в Сирия.

„Президентът Путин постигна няколко цели. Успя да убеди Ердоган да си сътрудничат взаимно за мирното решаване на кризата в Сирия. В същото време успя да убеди част от опозицията, участвала в тези политически преговори. В тях участват само 8 представители на военни въоръжени групи, част от сирийската опозиция – организации и движения, свързани и подкрепяни от Турция. Турция им наложи да се съгласят с тези преговори. В същото време, това, което се случи в Алепо беше резултат на договорка между Путин и Ердоган“, разказа Мохамед Халаф.

„Преговори между военни от Русия и представители на сирийската опозиция и турската армия имаше в Анкара миналия месец. Вчера, днес и утре има преговори между сирийската опозиция и руските представители. Не мисля, че това ще доведе до мир в Сирия. От този процес са изключени Катар и Израел“, коментира Халаф.

„Путин има пътна карта. Идеята му е да прекрати всички военни действия на цялата територия на Сирия. Иран продължава военните си действия в долината Барада и това нарушава споразумението. Иран не е съгласен с това, което прави в момента Русия.
Иран няма интерес да има политически процес, преходно правителство. Израел е другият много важен фактор“, добави анализаторът.

„Ако подкрепи Иран позициите си в Сирия, Хизбула ще има пунктове и ще бъде заплаха за сигурността на Израел. Израелците са обезпокоени от ролята на Хизбула, които действат в момента на територията на Сирия“, каза още той.

В същото време не е ясно какво ще се случи след като Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност и не е ясно каква ще е ролята на неговата администрация. Без прекратяване на военните действия няма да има преговори. Ал-Нусра и ДАЕШ са изключени от този процес.

„Сирия вече не е регионална война, а световна. Създават се нови сфери за влияние. 100 години минаха от подписването на споразумението, с което бяха начертани границите на този арабски свят, британците и французите си разпределиха сферите на влияние“, припомни още Халаф.

„Тези граници вече не работят. В една държава има различни етнически групи и омразата между тях вече е на много високи нива. Ще има разпад, защото Близкият Изток вече не е това, което познаваме. Може би ще има успокояване на ситуацията в Сирия, но едва ли това ще доведе до постоянен мир“, прогнозира анализаторът.

Чуйте целия разговор с Журналистът и анализатор на арабския свят Мохамед Халаф в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …