сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мохамед Халаф: Войната в Сирия ще спре когато Асад остави властта на преходно правителство

Мохамед Халаф: Войната в Сирия ще спре когато Асад остави властта на преходно правителство

САЩ проведе въздушна атака в Сирия и последва разединение на позициите сред политическите лидери. Темата коментира в студиото на еМисия България международният експерт Мохамед Халаф.

„На вчерашните дебати в съвета по сигурност към ООН Русия наново изрази несъгласие с подготвената от САЩ, Франция и Великобритания резолюция. Русия възрази и военни да бъдат разпитани и това накара самият президент Тръмп да премине към фактически действия, защото иска да показва решимост в новата външна политика“, коментира Халаф.

„Във вътрешен план той иска да разсее тези съмнения и да отговори на критиките, че има връзки с Русия. По този начин доказва, че не е под контрола на президента Путин. В същото време Тръмп искаше да покаже, че се откъсва тотално от бездействието в Сирия на администрацията на Обама. Не трябва да забравяме и един от факторите, които ускориха тази атака – извеждането на съветника му в съвета по национална сигурност, който е вдъхновител на идеята да се създаде коалиция с малцинствата в Сирия срещу Ислямска държава“, смята Мохамед Халаф.

„Предишните разследвания доказаха, че Башар Асад е използвал химическо оръжие в Гота, но нямаше санкции. Явно все още има количества химическо оръжие в ръцете на Башар Асад. Изглежда той искаше с Иран и Русия да измерят каква ще бъде реакцията на САЩ и да поставят Тръмп в много деликатна ситуация“, анализира експертът.

„Става въпрос за мирни и цивилни граждани и деца, които бяха убити, което постави целия свят пред факт, на който не може да не се обърне внимание. Тази война става хаотична, безсмислена. Тази война е регионална и световна и в нея са намесени много фактори, които пречат да й бъде сложен край. Краят на войната ще дойте, когато се накара Башар Асад да прехвърли отговорността на преходно правителство и политически и дипломатически мирен процес, който трябва да продължи в Женева“, категоричен е Халаф.

„Според мен тази атака цели три неща. Първо – послание към Иран, че дойде краят на тяхната намеса в Сирия и подкрепата на Башар Асад. И към Русия – че също трябва да помисли много дълбоко за подкрепата си на Башар Асад, защото става на много висока цена. Трябва да се смени този диктатор“, подчерта международникът.

Днес пред посолството на Сирия в България се проведе протест и колегата ни Божират Николов бе там. Той се срещна и със сириец, който е член на Асоциацията на сирийските бежанци в България. Той разказа, че протестът е срещу агресията и престъпленията срещу човечеството. Башар Асад би трябвало да предаде химическото оръжие на ООН. А децата на Сирия плащат това.

„Ние не искаме удари, искаме да махнем този режим и да приключваме. До сега САЩ не играе никаква сериозна роля за решаване на проблема, а Русия иска да го реши така, както им е изгодно. Руснаците не се интересуват от Сирия“, коментира Халаф.

По думите му, тази война трябва веднага да бъде прекратена и Башар Асад да е наясно, че причинява много страдания на целия свят.

Чуйте целия коментар на Мохамед Халаф и вижте репортажа на колегата ни Божидар Николов от посолството на Сирия в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …