събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Мобилно приложение срещу нарушителите на пътя

Мобилно приложение срещу нарушителите на пътя

Защо десетки шофьори в България нарушават Правилата за движение безнаказано пред очите на всички и на всяка секунда в страната се регистрират по 5 нарушения?

За липсващата култура на пътя и за гражданския контрол – разговаряхме в еМисия България с Стоян Митов от сайта „Гражданите”.

Платформата позволява на всеки шофьор, негов спътник или участник в движението, станал свидетел на нарушение, да го снима и качи онлайн.

„Това, в което вярваме и искаме да покажем е, че гражданското общество заедно с институции, бизнес и медии може да решава ефективно социални проблеми. Ако погледнем глобално, социални проблеми има навсякъде, не само у нас. Блогадарение на все по-иновативните технологии гражданите на базата на знания и активността, които имат, заедно с институциите, бизнеса и медиите могат да завъртят колелото на промяната“, сподели Стоян Митов.

По думите му, нарушителите на пътя са голям проблем в България. Затова решихме да намерим решение за този проблем и на базата на него да изградим платформа, където могат да решават различни социални проблеми, допълни той.

„Уебсайтът grajdanite.bg е само информативен, за да може да се публикуват сигнали трябва да се свали мобилното приложение. То дава възможност да се заснемат нарушителите“, обясни Митов.

В приложението има и бутон „Извини се“, който позволява на всеки, разбрал грешката си, да се изивни и гарантира, че няма да повтаря грашката си.

Сигналите, качени в платформата, могат да бъдат изпратени и до Пътна полиция по желание на гражданите.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …