сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Мобилно приложение „отваря очите“ на незрящите

Мобилно приложение „отваря очите“ на незрящите

Продължаваме темата за живота на незрящите в България. В началото на седмицата ви запознахме с учителката Божидара Велчева, която не може да намери работа, защото не вижда.

Днес ви срещаме с трима иноватори – Валентин, Николай и Роман, които помагат на незрящите да се ориентират в околния свят. Те работят съвместно със Съюза на слепите в България и се надяват в близките месеци мобилното им приложение да е готово за крайния потребител.

Неговата идея е да компенсира липсата на зрение чрез камерата на телефона. Проектът засега е в начален етап – разработване на различните функционалности на приложението, а за да го подобри и максимално доближи до реалните нужди, екипът решава да се свърже със Съюза на слепите.

Тъй като е леко нестабилно и неудобно да се държи телефон през цялото време, разработчиците са предвидили очила с камери, по които работят в момента. Те ще се свързват през USB с телефона, който ще обработва информацията, ще я праща към облак, ако трябва за допълнителна обработка, и ще я връща на потребителя.

Тримата иноватори предвиждат още възможности, които поетапно да станат достъпни за потребителите. Една от тях е функцията „Жив асистент“, или разговор в реално време с близък човек или диспечер.

Те казват, че не търсят печалба от българския пазар и цената на продуктът им ще бъде възможно най-ниска. Вижте подробности за приложението в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …