сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Младо момиче астрофизик обяснява гравитационните вълни в Читалище.то

Младо момиче астрофизик обяснява гравитационните вълни в Читалище.то

Гравитационните вълни са значимо откритие, защото благодарение на тях тепърва ще започнем да си обясняваме редица неща, като например да надникнем в черна дупка и дори някой ден да видим чак до самото начало на Вселената.

Това заяви в еМисия България Роса Виктория Димитрова, млад астроном, която на 23 февруари ще изнесе лекция на тема „100 години гравитационни вълни“ в Читалище.то.

Първата специалност на Роса Виктория е химия и физика, а по звездите я запалил брат й. В момента прави докторантура за галактиките, които имат свръхмасивни черни дупки в центъра си. Предстои й и пътуване до Чили за обучение на млади учени, където има възможност да се свърже с други изследователи от чужбина.

Ще се опитам да разкажа на достъпен език защо учените се вълнуват толкова и защо ни отне 100 години да докажем теорията на Айнщайн, като всеки ще може да задава въпросите от астрономията, които го вълнуват, казва тя за предстоящата лекция.

Димитрова разказа, че на имейла си често получава питания по най-различни въпроси и тъй като напоследък зачестили тези за гравитационните вълни, тя решила направо да организира лекция.

С просто око те не могат да се видят и усетят,

не могат да предизвикат катаклизми на Земята, да повлияят на човешкото тяло, обяснява тя в отговор на въпрос.

Роса Виктория има и собствено ателие „Галакси“, в което преподава. Според нея интерес към физиката има още сред най-малките деца, с каквито тя работи, преподавайки им на „техния език“.

„Те се интересуват от неща, които родителите им вече нямат знания да обяснят. Чрез физиката се учат да откриват нови хоризонти, да използват въображението си, да не се страхуват да грешат, тъй като самата наука постоянно доказва и отхвърля своите теории“.

По думите на младия учен най-трудното е да отучи децата да мислят наизуст и да не се страхуват да задават въпроси. „Казвам им, че може би точно те един ден ще открият отговорите на тези въпроси, на които днес аз не мога да им отговоря“.

Грешката при нас означава развитие, категорична е тя.

„Наука в България винаги се е правила трудно заради ежедневните неща, с които трябва да се бориш“, казва още Димитрова, като изрежда намирането на финансиране, сроковете, които за представяне на данните, скъпата поддръжка на уреди и сгради и др.

По думите й обаче младите български учени са активни и когато има европейско финансиране по програми, насочени към наука, те веднага подават документите си, тъй като всеки от тях има идея и тема, по която е силно мотивиран да работи.

Каква е разликата между теоретичен физик и астрофизик, кое е любимото й място за наука и коя е любимата й формула – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …