понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Млади учени за ограничения достъп до световна база данни: Държавата трябва да има средства за наука

Млади учени за ограничения достъп до световна база данни: Държавата трябва да има средства за наука

Български учени се оказаха без достъп до световна база данни заради прекратен абонамент. Потърсихме мнението на докторанта в Оксфорд Ивайло Яйджиев и Александър Савков, който е в Брайтан и се е отказал от академична кариера, за да се занимава с бизнес.
„Изключително важно е човек да има достъп до бази данни, които предоставят информация за последните нива на знание. Така всеки учен ще може да стъпи на него и да надгради над него“, убеден е Яйджиев.

Той каза, че университетът в Оксфорд е изключително отворен и разполага с големи бази данни. „Притеснително е, че българските учени са останали без достъп, тъй като тези данни са основни за всички изследователи. Това без съмнение ще се отрази върху изследванията им“, обясни докторантът.

Той разказа, че никога не е изпитвал затруднение да намира информацията, която му е необходима и добави, че има курсове за обучение за работа със различни видове софтуер. „Важно е, че самите бази данни и компаниите, които ги публикуват, също не са мотивирани от развитието на науката, а от печеленето на пари. Ако искам да публикувам нещо, го предоставям безплатно. А други си плащат, за да използват всички данни в базата, включително и моето изследване“, обясни принципа на работа Ивайло Яйджиев.

Той посочи, че има и други алтернативи, но те не са легални. Яйджиев сподели, че е имало и случаи, в които преподаватели от България го молят да им намери материали, за които има достъп и той го прави с удоволствие. „Държавата би трябвало да има средствата, които да стимулират българската наука“, категоричен е младият учен.

По повод референдума, на който британците избраха да напуснат ЕС, той каза, че малко след Брекзит е имало случаи на ксенофобски прояви, предимно към поляци. „Когато кажем източноевропейци във Великобритания, те се сещат първо за поляци. Българите са около 65 000 души. Последствията вероятно ще се усетят много повече за хората, които тепърва искат да пътуват и за тях може би ще има ограничения за пазара на труда“, обясни Ивайло Яйджиев.

Александър Савков живее в Брайтън и наскоро се е отказал от академична кариера в името на бизнеса. Той също коментира отказания достъп на българските учени до световна база данни заради прекратен абонамент.
„Това определено ще се отрази, но липсата на абонамент не означава липса на всякакъв достъп до тези научни трудове. Има и журнали, които са напълно затворени, но много от тях се отварят след определено време. Най-важното нещо за един учен е да бъде в крак с времето. Една доста важна част е засегната, защото ако един учен не може да прочете какво е направено преди него, няма да може да прецени доколко неговият труд е успешен“, смята Савков.

Той каза, че по този начин шансовете за публикуване в престижни издания е намалено, защото има известен вид „слепота“. „Не можете да бъдете на върха на острието в науката, ако нямате достъп до тези библиотеки. Ще бъдете една година назад“, смята Александър Савков.

„Индустрията изживява бум в сферата, в която работя, и за мен беше ясно, че е по-добре да съм от тази страна. Възможно е да се върна в България, за да започна бизнес. Но както всичко в бизнеса, зависи от пари. Парите идват от банките и за това бизнесът е концентриран в Лондон“, обясни Александър Савков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Дискретно :
  – днес е 2016та и да се Надяваме че ‘държавата’ на ‘наште’ Би се сепнала – Е Несериозно.
  ….или в Пряк текст :
  Мрежиране+Взаимоспомагане/Crawdfunding = Успех !
  (, а Баш-вас, БиАй – да упътвам как Да Стане … НямаЗащо ! 😉 … Успех !)