понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Млади учени за изследването си за отношението към различността в медиите

Млади учени за изследването си за отношението към различността в медиите

Млади учени от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се посвещават на двугодишно изследване за отношението към различността в медиите.

Кой и как използва езика на омразата във времена на криза и несигурност – коментираха авторите на проучването Таня Орбова и Константин Кабуров в предаването еМисия България.

„Бяхме провокирани от наблюдението, че все повече в обшеството има симптом на нетолерантност към различния, към другия. Целта беше да покажем, че другият не просто е бежанецът, ромът, а е обща категория, в която всеки може да попадне. Т.е. езикът на омразата е насочен не към отделни индивиди, а към групи, формирани от образ, който се конструира от медийното говорене, от политическото и всекидневно говорене. Искахме да проследним как чрез говоренето в медиите и социалните мрежи се конструира образа на другия и то по негативен начин и той става омразен на нас“, разказа Таня Орбова.

Тя обобщи, че проучването е фокусирано към бежанците и ромите. Мониторингът на медиите започна октомри м. г.. Периодът съвпадна с политическата кампания за кметските избори. Уловихме уникална ситуация, в която политическият дискурс яхва дискурса на омразана към другия, за да спечели гласове, подчерта още тя.

Константин Кабуров изтъкна, че има разлика в говоренето за ромите, тъй като някак вече сме приели, че те са други, но все пак част от нас. Докато при бежанците се наблюдава масова генерализация, както и апокалиптичен и деструктивен дискурс, който представя „нас“, като заплашени от тях в по-глобален мащаб.

Преди ромите бяха страшни и лоши, сега, в контекста на бежанския въпрос, това настроени се промени, отбеляза още той.

И двамата учени бяха категорични, че чрез медийното говорене се създава негативна конотация на думата „бежанец“. В малък процент от медийни фрагменти те успяват да открият разкази на хора от бежански произход.

„Самото окачествяване като бежанец, те лишава от човешката ти същност“, каза Кабуров и цитира заглавие в медия: „Бежанците отказаха помощите, дарени им от хора“, при което има опозиция „бежанци“ – „хора“.

Младите учените подчетаха, че процентът на негативно говорене в медиите е изключително висок.

Опитахме се да направим обективен анализ, но дори в телевизии, определени за по-умерени, се прокарва реч на омразата, заключи Константин Кабуров.

Приключваме проекта в същото положение, при което започнахме преди година, та дори при ескалиране на напрежението по темата, каза Таня Орбова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …