вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Млад архитект предлага Бузлуджа да стане паметник на българската история

Млад архитект предлага Бузлуджа да стане паметник на българската история

На 20 май с форум и две киновечери с неизлъчвани досега филмови продукции за монумента Бузлуджа се открива изложбата „Бузлуджа – машина на времето“ на архитект Дора Иванова. Проектът за възраждането на паметника е тема на дипломната ѝ работа в Берлин.

За идеята си и архитектурните достойнства на паметника раказа самата Иванова в предаването еМисия България.

„Случайно попаднах на снимки на сградата и бях впечатлена от структурата ѝ, защото Бузлуджа е връх в архитектурата ни, за мен – най-високото постижение. За 8 години са работили 60 хил. души. Създаден е уникален монумент, който предизвиква огромен интерес в чужбина. Над 10 души го посещават всеки ден. Това е уникален потенциал, който имаме в България и трябва да се използва“, подчерта ахритектът.

Тя е категорична, че паметникът е опасен, но продължава да се посещава от много хора, затова и затварянето му не е решение. Дора Иванова е уверена, че разрушаването на Бузлуджа би струвало повече, отколкото паментникът да бъде реставриран.

„Моето предложение е паметникът да се превърне в монумент на цялата българска история и да разкаже отделните исторически периоди по емоционален начин. Сърцето на сградата е самата зала, в която ще могат да се провеждат изложби, дискусии, да стане форум за изкуство и история. Кръговете около нея ще разказват различни периоди от историята – мозайката разказва периода на социализма, дългият и тъмен коридор – периода на османската власт, кулоарите с величествена гледка над България представят Средновековието с победите и славната ни история, с основите може да се представи старата ни история – траки, прабългари и славяни“, разказа тя и допълни, че идеята ѝ е панорамен асансьор да отвежда посетителите до най-високата точка, откъдето се открива невероятна гледка към сегашна България.

Казва, че за проекта ѝ биха били нужни 2,5 млн. лв.

„За мен Бузлуджа е исторически артефакт от миналото с впечатляваща архитектура, а не паметник на комунизма“, заключи архитект Иванова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …