петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Митрополит Андрей – духовникът зад българската епархия в Америка

Митрополит Андрей – духовникът зад българската епархия в Америка

Историята на българския духовник митрополит Андрей, създал българската епархия в Америка през миналия век, разказва книгата „Нюйоркски митрополит Андрей“. Трудът се базира на богато документално наследство както зад Океана, така и в България, вкл. на личните дневници на митрополита.

За „шарения“ живот на духовника, който служи на българската църква през няколко епохи, в еМисия България разговаряхме с автора му Момчил Методиев.

Той разказа, че Стоян Петков, както е рожденото име на монаха, заминава за Америка още в края на 30-те години, когато разделението в българската общност там все още е по национална линия, за разлика от годините след 1944 г., когато конфликтът става основно политически, като огромната част от емигрантите са антикомунистически настроени.

Именно благодарение на това, че споделя тези позиции, той е избран за митрополит от българската общност през 1947 г., но това е и причината да не бъде признат от Светия синод у нас.

До смъртта си през 1972 г. митрополит Андрей трябва да преодолява множество пречки, поставени от българската държава и синода, за да постигне признанието на епархията си в Америка, разказва Методиев.

В крайна сметка изборът на духовника е утвърден през 1963 г. и епархията е призната за съставна част от Българската православна църква, като именно благодарение на него настоящата епархия продължава да съществува.

След 1963 г. митрополит Андрей се връща на няколко пъти у нас, като очаквано е обект на интереса на Държавна сигурност.

Той е и духовникът, венчал цар Симеон на сватбата му с царица Маргарита и поддържал активен контакт с царското семейство. Писателят показа и снимки от личния архив на митрополита.

Методиев отбеляза също, че макар да не е бил икуменист, в Америка Андрей е поддържал активни лични контакти с представители на други вероизповедания.

Как митрополит Андрей е лавирал между настроенията и политическите нагласи в българската общност зад океана, с кои личности у нас е поддържал контакти, какви са днешните отзиви за книгата в средите на БПЦ – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …